Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

La música com a eina educativa

Concert de fi de curs a Son Canals, una activitat oberta a les famílies.

Els col·legis públics Rafal Nou i Son Canals duen a terme Ressonàncies de Talent amb la col·laboració de la Jove Orquestra de les Illes Balears i el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso. Forma part del programa d'Escoles Obertes de l´Àrea d´Educació de l'Ajuntament de Palma. És fruit del treball conjunt entre entitats socials i diferents administracions.

Des del Programa d´Escoles Obertes expliquen que el projecte ofereix oportunitats a infants en situacions de més desigualtat, utilitzant la música com element educatiu i cohesionador.

Aquesta activitat és també possible gràcies a la implicació de la Jove Orquestra de les Illes Balears, que té com a objectius la formació de joves músics en l'àmbit d´Orquestra Simfònica, la realització de concerts, la creació d´una escola musical per a infants en situació de vulnerabilitat i de l'exclusió social. Esdevé mitjà de formació, aprenentatge i ajuda econòmica per a la creació d'un futur musical.

Ressonàncies de Talent compleix l´objectiu del Programa d´Escoles Obertes de l´Àrea d´Educació de facilitar i promoure l´obertura dels CEIPs de Palma dins horari no lectiu amb activitats socioeducatives vinculades amb l´entorn més proper, ampliant l´oferta als infants i famílies. Aquest curs 2017-18, novament es posa en marxa el projecte per als alumnes de 3er , 4rt, 5è i 6è d´ambdós centres. Aproximadament 80 alumnes, ja l'inicien amb totes les disciplines que contempla el projecte (cant coral, instruments de corda, violí i viola i llenguatge musical). S'aplica en grup o petit grup per tal de crear dinàmiques de cohesió, convivència i del fet de compartir.

Objectius

El principal objectiu pretén desenvolupar una educació musical de qualitat a dos col·legis d'educació infantil i primària, en horari no lectiu dirigit a l´alumnat amb menys oportunitats socials del CEIP Rafal Nou i CEIP Son Canals i del seu entorn més proper.

S´aconsegueix establir una línia de suport i seguiment a nins i nines amb talent perquè puguin desenvolupar les seves capacitats artístiques. Així, es podrà professionalitzar la carrera de joves músics mitjançant la seva formació orquestral en el si de la Jove Orquestra de les Illes Balears, que s´interrelaciona amb els centres educatius implicats.

D'aquesta manera, es poden aprofitar els coneixements apresos pels joves músics per a la posterior aplicació en les activitats dels centres educatius en horari no lectiu.

La finalitat és també realitzar activitats musicals de dimensió comunitària i la cohesió social als propis centres educatius i al barri en actes de relleu musical, fent que els infants i joves siguin els principals protagonistes.

Fases i activitats

Ressonàncies del Talent es va elaborar durant el curs 2015-16 per part de la Jove Orquestra i el programa d´Escoles Obertes, que el van presentar a una línia de subvenció de la Fundació Daniel i Nina Carasso. Feliçment, va ser seleccionat i aquesta Fundació donarà diferents suports, principalment econòmics, al projecte durant 3 anys.

Durant el primer trimestre del curs 2016-17, de la mà dels centres escolars, el projecte es va anar introduint gradualment dins les seves comunitats educatives, bàsicament dins horari no lectiu, a través de les activitats de cant coral i de concerts pedagògics a les aules per part dels joves músics.

A finals del primer trimestre, els cantaires de l´activitat de cant coral de cada centre -acompanyats dels músics de la Jove Orquestra de les Illes Balears- oferiren uns petits concerts a professorat, alumnes i famílies. S´aprofitaren les dates de Nadal per presentar el projecte.

Paral·lelament, els integrants de la Jove Orquestra varen impartir diferents formacions adaptades i encaminades al bon funcionament dels tallers del segon trimestre. El final de curs 2016-17 es va celebrar al col·legi públic Son Canals. Hi varen participar les dues comunitats educatives, conjuntament.

Aquest curs es reprèn novament l'activitat. Cada centre ha adaptat el projecte en funció de les seves necessitats i característiques. El CEIP Son Canals ha incorporat part del projecte dins horari lectiu, fent desdoblament perquè els infants puguin fer classes d´instrument i llenguatge musical i just deixant el cant coral tots els dimarts horabaixa de les 17´30 a les 18´30. Per la seva banda, el CEIP Rafal Nou ha optat per desenvolupar tot el projecte dins l´horari no lectiu i ampliar l´oferta d´activitats complementàries del centre.

Bimensualment s´ha obert espai de coordinació i seguiment del projecte.

El finançament del projecte per part de la Fundació Daniel i Nina Carasso ha permès formar joves músics de la JOIB en la seva carrera musical, comprar instruments i materials musicals per als centres, incorporar aquests joves al projecte a les dues comunitats educatives i oferir activitats musicals als alumnes dins el seu propi col·legi de manera gratuïta.

Compartir el artículo

stats