Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La cultura, a l'escola

Una exposició per descobrir la història i el patrimoni del poble

Els alumnes de segon del CEIP Mestre Colom de Bunyola descobreixen elements patrimonials del poble a partir de la visita a una exposició de dibuixos de dibuixos antics i aquarel·les de Nicolau Colom Martí, de 91 anys

5

Una exposició per descobrir la història i el patrimoni del poble

Els alumnes de segon del CEIP Mestre Colom visitaren l'exposició de dibuixos de portals antics i aquarel·les d'objectes casolans de Bunyola, obra de Nicolau Colom Martí, una activitat relacionada amb les festes de Sant Mateu i amb el patrimoni del poble, que treballaran durant el curs.

Uns dies abans de la visita a l'exposició els alumnes observaren i comentaren fotografies actuals dels portals que Nicolau Colom Martí dibuixà fa uns anys i que ara ha exposat durant les festes.

A les imatges descobriren tots els detalls de cada portal i de la seva façana: llinda, punta conopial, tipus d'arc, materials, decoració de les portes, el número del carrer, escalons, baules per a les bísties, baules per tocar a la porta, claus, rajoletes, finestrons, forat del moix i altres elements que Nicolau Colom recollí als seus dibuixos.

Durant la visita pogueren entrevistar el dibuixant, que té 91 anys. Nicolau Colom, a més de fer de guia de l'exposició, els mostrà els quaderns i carpetes de dibuixos i alguns dels objectes que l'inspiraren. Com a cloenda, els oferí un concertet amb el seu llaüt, que havia pintat a una de les aquarel·les exposades.

Després de visitar l'exposició els alumnes aprofitaren per fer una passejada pel nucli antic de Bunyola i, tal com havia fet en Nicolau Colom durant els darrers anys per pintar els portals, s'assegueren davant un portal antic per dibuixar-lo i fer una exposició amb les seves obres: vint-i-sis versions de la mateixa façana.

La visita a l'exposició ha despertat l'interés dels alumnes bunyolins de segon per nombrosos temes del seu entorn: conèixer un artista que a la vegada és una de les persones més majors del poble, la història dels carrers i de la gent que hi visqué, l'arquitectura popular, els elements d'una façana i d'un portal, les funcions de les cases o espais dibuixats (botigues, cotxeries, clastretes...), la diferència entre els carrers moderns i els antics... I fins i tot han desenvolupat competències matemàtiques jugant a cercar figures geomètriques a les portes, vidrieres i façanes, treballant la numeració a partir dels números de les cases i fent càlcul a partir dels preus de les obres de l'exposició.

Compartir el artículo

stats