Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Estudis

Més de 300 empreses participen de l´oferta d´FP dual

La conselleria d´Educació i la Cambra de Comerç de Mallorca col·laboren per promocionar aquests estudis entre empresaris, alumnat i professorat

La Conselleria i la Cambra de Comerç varen presentar dilluns l´oferta d´FP dual d´aquest curs.

La Conselleria d´Educació i Universitat i la Cambra de Comerç de Mallorca col·laboren des de l´any 2000 en diferents iniciatives a través d´un conveni per fomentar la qualitat i la millora de la Formació Professional de les Illes Balears.

L´FP Dual és un model de formació professional que es va començar a impartir fa quatre cursos (2012/13) i que combina la formació en centres educatius i la formació en empreses amb un contracte de treball de formació i aprenentatge retribuït. El curs 2016/17 es varen oferir 235 places d´FP dual a 13 centres de secundària de les Balears. Aquest curs, s´incrementa l´oferta de places fins arribar a les 280, amb una implicació de més de 300 empreses. En total s´ofereixen 4 graus superiors i 9 graus mitjans en la modalitat d´FP dual.

La Cambra de Comerç ha participat i assessorat la Conselleria d´Educació i Universitat sobre l´oferta de formació professional dual per ajustar oferta i demanda a les necessitats actuals del mercat i fer propostes basades en perspectives de creixement de diferents sectors econòmics. En aquest sentit, el darrer informe que s´ha elaborat per part d´aquesta entitat, analitza el coneixement de més de 500 empreses sobre l´FP dual i les perspectives de contractació durant 2017. Algunes de les dades més rellevants són que un 71% de les empreses desconeix l´FP dual encara que la meitat (un 49,3%) estarien interessades en conèixer-la. El major desconeixement es dóna a les illes de Menorca i Pitiüses i el major interès per descobrir-la es dóna a Eivissa (fins a un 68,9%). Cal recordar que fins el present curs escolar només s´ha oferit FP dual del sistema educatiu a Mallorca i que ara s´inicien a Eivissa els cicles de grau mitjà de Cuina i Gastronomia a l´IES Isidor Macabich i el de Jardineria i Floristeria al CIFP Can Marines.

Cal destacar la valoració altament positiva que fan les empreses que participen en algun projecte d´FP dual, sobre la contribució d´aquesta modalitat a la transferència de coneixement entre la plantilla de l´empresa i de la incorporació de gent jove a la formació, per davant de beneficis econòmics o laborals que els aporta.

Durant la presentació del programa, el conseller d´Educació, Martí March, explicà que la necessitat de donar a conèixer l´FP dual fa que des de la Conselleria es valori especialment la col·laboració d´entitats com la Cambra de Comerç per difondre-la tant entre les empreses com entre els joves susceptibles de rebre aquesta formació, sobretot aquells que ja no es troben en el sistema acadèmic perquè decidiren incorporar-se al món laboral sense una titulació de formació professional i ara veuen la importància d´aconseguir-la. L´FP dual és la modalitat que més implica a les empreses en la formació, és una opció formativa a mig camí entre el món professional i l´educatiu amb un alt índex d´inserció laboral però que requereix d´una estreta coordinació entre el centre educatiu i l´empresa.

José Luis Roses, president de la Cambra de Comerç de les Illes Balears, va valorar molt positivament aquest model, que suposa una aposta per la qualitat de la formació i un futur laboral també més qualificat. Roses, va destacar que les Illes Balears són l´única comunitat on les empreses que col·laboren amb aquest model signen contractes de formació amb els estudiants. Enguany s´han signat 130 contractes nous amb empreses de diferents sectors econòmics, una xifra gens menyspreable, tenint en compte que el primer any tan sols se´n varen signar 9. A més, d´un cicle formatiu que s´oferia aleshores, s´ha passat per aquest curs a ofertar 13 titulacions diferents.

Altres actuacions

En el marc d´aquest conveni de col·laboració entre el Govern i la Cambra de Comerç també s´han establert contactes amb empreses interessades en l´FP dual i s´ha elaborat una base de dades d´empreses interessades en cada cicle i s´ha fet la selecció de les empreses interessades i se´ls ha oferit suport per elaborar i gestionar els contractes de treball i aprenentatge

A més, s´ha format els tutors dels alumnes i s´ha elaborat material de difusió de l´FP dual que es pot consultar a http://fp-dual.es.

Compartir el artículo

stats