Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

Setmana de la Salut a l'IES Capdepera

Durant una setmana, el centre organitzà activitats al voltant d'un projecte interdisciplinari i col·laboratiu sobre la salut

Els alumnes exposaren els seus casos mèdics.

La Setmana de la Salut és un projecte que es va dur a terme a l'IES Capdepera, durant la primera setmana d'abril (aproximadament) i que va tenir com a protagonistes els alumnes de 3r d'ESO.

Es tracta d'un projecte interdisciplinari i col·laboratiu sobre la salut que engloba tota una sèrie d'activitats: xerrades, visites a hospitals, classes pràctiques, treball de camp, investigacions i feines pràctiques en equip.

Les classes es varen dur a terme dins l'aula, que durant aquella setmana "abandonà" les matèries ordinàries per posar-se al front de l'aprenentatge profund i la resolució de diversos casos mèdics. Enguany han hagut de tractar els casos d'anorèxia, asma, hemofília i malaltia mental.

Davant aquestes malalties varen haver de realitzar un informe mèdic, un pòster d'exposició i una presentació en format vídeo per defensar el seu cas.

Les feines es varen ferbàsicament a l'aula, que es distribuí per fer les tasques. Així mateix, el centre va rebre una sèrie de visites de professionals de la salut que ajudaren l'alumnat a tenir una visió àmplia del tema i a resoldre dubtes (una pediatra, un metge d'urgències, tres psicòlegs amb els seus pacients afectats d'esquizofrènia, un osteòpata, una persona sord-muda per parlar de les discapacitats, una experta en nutrició i un professor de ioga).

Aquest projecte es coordina des de la Comissió de Salut, amb la participació del professorat de les matèries de Socials, Física i Química i Biologia, Educació Física, Tecnologia, Llengua Catalana i Informàtica.

Els principals objectius varen ser donar a conèixer a l'alumnat l'organisme com un complex físic-mental-emocional, així com tota la dimensió de la salut i contribuir que ells mateixos prenguin decisions responsables sobre la seva salut. Cercava la interdisciplinarietat així com fomentar l'autonomia intel·lectual per fer feina amb projectes.

El projecte va durar una setmana. Durant totes les hores de classe els alumnes varen fer feina en el projecte, sortiren a les xerrades, a visitar feina de camp a l'hospital de Manacor o a realitzar alguna classe pràctica, com va ser el cas del ioga.

El projecte va començar definint l'objecte d'estudi i presentant els departaments implicats, se'ls va donar un cronograma als alumnes i els grups dels que formaven part. Així mateix, es van gestionar les entitats implicades i es va començar a fer feina.

Al llarg de la Setmana de la Salut hi va haver les següents xerrades: la xerrada de l'osteòpata de Manacor Tòfol Sales, que va centrar la seva xerrada amb la relació el cos, l'emoció i la ment; la visita del psicòleg Jaume Brunet, que va venir a parlar de la psicologia de la Salut; Antònia Maria Sancho Sirer, que es una ex-alumna del centre i ara farmacèutica i experta en Nutrició va parlar el tema de la nutrició i els aliments; l'Associació Estel de Llevant va aportar el seu testimoni sobre els casos d'esquizofrènia; el professor de Ioga Xesc Vives va explicar la relació del cos, ment i esperit a través del ioga i va aprofitar per fer una classe pràctica als alumnes; Jaume Gomila va parlar sobre la medicina d'Urgències; Jaume Ginard, un jove artanenc que pateix sordesa però que això no li ha impedit dur a terme una vida totalment normal va parlar sobre l'experiència de conviure amb una discapacitats i la pediatra del Centre de Salut d'Artà, Olga Huguet, va tractar la seva visió sobre els malentesos de la salut.

Aprofitant els temps de pati, alguns alumnes de 3r d'ESO que també treballen la formació d'una ONG des de l'assignatura d'emprenedoria posaren a la venda sucs de taronja naturals elaborats amb taronges ecològiques aportades pels professors que varen ser un bon complement per berenar de manera saludable durant aquesta setmana. Els doblers recaptats (els sucs estaven a la venda al preu d'1 euro) aniran destinats al tractament de dos casos de desnutrició severa de dos nins d'Etiòpia, gestionat a través d'una ONG posada en marxa pels mateixos alumnes.

Per acabar la Setmana de la Salut, els alumnes presentaren els seus casos, vídeos i infografies i tota a la comunitat educativa i als pares i mares dels alumnes de tercer foren convidats a la publicació i explicació del resultat del projecte.

Compartir el artículo

stats