Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Canvi climàtic, és hora d'actuar

2

Canvi climàtic, és hora d'actuar

El canvi climàtic ha estat aquest curs 2016-17 el tema de la fira de Medi Ambient que instaurà a 1995 l'Institut d'Educació Secundària Manacor.

Es va dur a terme aquest trimestre, els dies 3 i 4 de maig. A més i també en el marc de la fira, dia 28 d´abril, la Dra. Maria Antònia Jiménez Cortés, del grup de Meteorologia del departament de Física de la UIB, va impartir la conferència Què és el Canvi Climàtic?, dirigida a alumnes de batxillerat i personal del centre.

A les diferents activitats ha participat l'alumnat de 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius de Formació Professional d'Automoció i Comerç. Han intervengut els departaments de Ciències Naturals, Ciències Socials, Física i Química, Orientació, Automoció i Comerç i Economia, sota la coordinació de Margalida Puigserver i l'organització de la Comissió de Medi Ambient. La Fira de Medi Ambient 2017 ha estat visitada pels centres d'educació primària de Manacor i Son Macià.

Objectius

Implicar i conscienciar l'alumnat envers el problema que suposa el canvi Climàtic actual, analitzant la seva relació directa amb les activitats humanes i les implicacions de futur en diferents aspectes com són: l´acidificació i salinització dels oceans, la pujada del nivell de la mar, l´augment de les sequeres, plagues i reducció de les collites, l´increment dels fenòmens meteorològics adversos, implicacions en els éssers vius, en la salut i en l´economia.

També, posar en valor les accions tant a nivell individual com a nivell col·lectiu per lluitar contra el canvi climàtic.

Temporalització

Dos matins en horari escolar.

L'alumnat, protagonista

La fira s'organitzà en diferents estands on els alumnes eren responsables de fer-ne les explicacions sota la supervisió del professorat.

Entre les diferents activitats es realitzaren demostracions amb experiències pràctiques, es mostraren maquetes i models a diferent escala, es presentaren informacions sobre els temes treballats i es visualitzaren vídeos explicatius elaborats per l'alumnat.

Els temes tractats i les activitats que es desenvoluparen en aquesta edició foren les següents:

-L´efecte hivernacle: Simulacions de les causes del canvi climàtic utilitzant maquetes, models d´hivernacles i experimentacions de laboratori.

-Calculadora de CO2: Càlculs de la producció de CO2 referides a diferents activitats humanes.

-Acidificació i salinització dels oceans: Demostracions experimentals dels efectes del canvi climàtic sobre la química dels oceans i el seu efecte sobre els organismes vius.

-Pujada del nivell de la mar: Demostracions experimentals de l´efecte de dilatació de l´aigua dels oceans i del desgel de les glaceres.

-Meteorologia adversa: Demostracions i anàlisi de l´increment dels fenòmens meteorològics adversos.

-Sequeres i plagues: Implicacions sobre el sòl, les collites i l´extensió de les plagues.

-Extinció d´espècies: Joc amb exemples d´espècies que es troben en perill d´extinció directament relacionades amb el canvi climàtic.

-Canvi climàtic i salut: Tríptics informatius de l´increment de malalties.

-En un futur...: Mostra d´empreses i productes comercials innovadors dissenyats per afrontar les noves condicions causades pel canvi climàtic.

-Què podem fer?: Valoració de les accions individuals i accions col·lectives per lluitar-hi en contra.

-Microteatre: Visualització de vídeos elaborats per l'alumnat amb escenificacions del problema.

-Què és el canvi climàtic?: Conferència a càrrec de la doctora Maria Antònia Jiménez Cortés de la UIB.

Col·laboracions

Un any més la fira ha comptat amb l'ajuda econòmica de l'Associació de Pares i Mares (APIMA) de l'institut manacorí. També han col·laborat, aportant material divers, les organitzacions Amics de la Terra Mallorca i Greenpeace.

Des de la Comissió de Medi Ambient de l'IES volen agrair a Bernat Obrador Ricart -com a exdirector de la Televisió de Felanitx- i a IB3 Radiotelevisió de les Illes Balears, l´autorització per a la reproducció i subministrament del programa Calabruix dedicat als aiguats i a les inundacions ocorregudes dia 6 de setembre de l´any 1989 i que afectaren el Llevant mallorquí.

Tradició

Margalida Puigserver Salvà, coordinadora de la Comissió de Medi Ambient i professora amb la qual poden contactar els centres interessats, assenyala que "aquesta fira es va realitzar per primera vegada fa 12 anys i és una de les activitats que ha esdevingut tradició a l'IES Manacor.

Va néixer amb l'objectiu de fomentar la cultura mediambiental i potenciar la defensa del medi, augmentant el coneixement d'aspectes ambientals que afecten la salut, el planeta i la qualitat de vida. Alguns dels temes tractats en anteriors edicions han estat: les energies, l'aigua, la contaminació, els boscos, mobilitat sostenible, ecologicasa, mars i oceans, plantes i ecoalimentació.

LA FITXA DE L´ACTIVITAT: IES MANACOR

Denominació: Fira de Medi Ambient 2017. Canvi climàtic, és hora d'actuar

Alumnat: 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius d'Automoció i Comerç (IES Manacor). Centres de primària de Son Macià i Manacor

Qui l´aplica: Departaments de Ciències Naturals, Socials, Física i Química, Orientació, Automoció i Comerç i Economia de l'IES Manacor Quan: 3 i 4 de maig

Per a més informació: Comissió de Medi Ambient de l´IES Manacor

Compartir el artículo

stats