Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

Programa TEI contra el bullying a Esporles

Els alumnes-tutors mediadors reben formació.

Enguany tots els centres educatius del municipi d´Esporles han apostat per un programa TEI per lluitar contra el bullying. És una iniciativa pionera a tot l'Estat espanyol i que iniciaran el proper curs escolar. Durarà tot l'any acadèmic.

Hi participarà tot l´alumnat d´educació infantil, 3r i 5è d´educació primària i 1r i 3r d'ESO de l'escoleta municipal d´Esporles, col·legi públic Gabriel Comas i Ribas i institut Josep Font i Trias. L'aplicarà el professorat tutor de cada grup-classe mitjançant la proposta d´activitats del programa TEI de tutoria entre iguals.

Què és el TEI?

Miquel Socies, professor del Departament d'Orientació de l'institut -qui coordina el programa juntament amb Josep Quetgles del CEIP Gabriel Comas i Ribas- explica que el TEI és utilitzat en diferents països europeus, tant en l´educació reglada com la no reglada i en tots els nivells educatius i àrees curriculars. És recomanat per experts en educació, com ara la UNESCO, com una de les pràctiques instructives més efectives per a l´educació de qualitat.

A les escoles, l´ús de la tutoria entre iguals esdevé un instrument d´atenció a la diversitat que mobilitza la capacitat mediadora dels alumnes i que treu profit de les diferències de nivell.

Objectius

Impulsat i organitzat per l´IES Josep Font i Trias, el projecte es basa en l´ajuda social, emocional i personal.

El seu objectiu és actuar com a mesura preventiva contra la violència i l´assetjament escolar a educació infantil, primària i secundària. En el primer cas -i per primera vegada a tot l´Estat espanyol- s´implementarà a l´etapa de 3 a 6 anys.

A l´etapa de primària, els alumnes de cinquè són tutors emocionals dels de tercer; i a secundària, els de tercer ho són dels de primer.

Per altra part, pretén tolerància zero cap a la violència escolar i millorar la convivència.

Tutoria entre iguals

Des de l'IES assenyalen que la tutoria entre iguals és un mètode d´aprenentatge cooperatiu basat en la creació de parelles d´alumnes, amb una relació asimètrica (derivada de l´adopció del rol de tutor i del rol de tutorat), amb l´objectiu de posar en marxa un programa per a la prevenció de la violència i l´assetjament escolar.

Diferents estudis demostren que implementant un sistema d´ajuda entre iguals, es poden aprofitar les capacitats, les habilitats i els punts forts dels alumnes per enriquir les seves pròpies vides i les dels altres. Per tant, el programa TEI és una estratègia educativa per a la convivència escolar que té un caràcter institucional i implica tota la comunitat educativa.

En el cas d'Esporles, serà un recurs pioner a tot l´Estat espanyol en el procés de participació, conscienciació, prevenció i desenvolupament de programes d´intervenció en la convivència. A més, s´adaptarà com una mesura contra la desmotivació i el fracàs, no únicament curricular, sinó també personal i social.

Competències emocionals

El programa treballa les competències emocionals que puguin desenvolupar-se plenament en el si de la comunitat, que adoptin estratègies per viure en un món complex i ple d´incerteses i desenvolupin actituds de responsabilitat i compromís per a la construcció d´una societat més justa, democràtica i participativa i que, evidentment, ajudaran a millorar el rendiment acadèmic.

Durant el procés d´aplicació del projecte, es faran diferents actuacions individualitzades que es basen en les tutories formals i informals entre els mateixos alumnes i amb la coordinació.

La difusió del programa als pares sobre la tutorització del seu o filla es durà a terme a diferents moments del curs: durant la jornada de portes obertes, a la reunió d´acollida de les famílies que han fet la matrícula i a la reunió d´inici de curs.

Alumnat tutor

Els alumnes són voluntaris més grans, entrenats en habilitats interpersonals com l´escolta activa, l´assertivitat i el lideratge, per oferir suport i amistat de manera informal a aquells que són més vulnerables.

L´assignació de qui farà de tutor és decisió de l´equip docent que tendrà en compte les característiques dels alumnes i els informes dels alumnes de primer d´ESO i tercer d´educació primària.

Durant la primera setmana de classe, els alumnes tutors reben una formació específica, que té com a objectius principals: Informar-los sobre l´assetjament escolar bullying i tots els aspectes que s´hi relacionen (tipus de maltractament, causes i conseqüències, estratègies de detecció, etc.); donar a conèixer el programa i sensibilitzar sobre la violència entre iguals; i, finalment, establir les bases que defineixin les actuacions que han de dur a terme els alumnes tutors en casos d´assetjament escolar.

Quan acabi el procés de tutorització, els alumnes tutors rebran un diploma que certifica que han participat en aquest projecte.

"En definitiva -conclouen els coordinadors d´aquest projecte- el municipi d´Esporles espera impulsar una nova manera de relacionar-se positivament entre els joves, tant dins l´àmbit escolar com fora".

La fitxa de l'activitat: IES JOSEP FONT I TRIAS (ESPORLES)

Denominació: Programa TEI

Alumnat: Tots els centres del municipi d'Esporles (EI, 5è EP, 1r i 3r ESO)

Qui l´aplica: Professorat tutor

Quan: Curs 2017-2018

Per a més informació: fqj@iesesporles.cat - msv@iesesporles.cat

Compartir el artículo

stats