Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ciència i literatura a l'IES Santa Margalida

L'institut ha celebrat la vuitena mostra de 7 Ciències i la 9a edició del certamen literari Joan Mascaró i Fornés

Les activitats dedicades a la ciència i a la literatura es varen dur a terme a l´IES Santa Margalida entre els dies 10 i 12 d´abril.

Els dies 10, 11 i 12 d'abril, l'IES Santa Margalida va celebrar diades dedicades a la ciència i a la literatura. Han estat uns dies molt intensos en els quals alumnat de tots els nivells va participar en aquestes activitats.

Als tallers científics participaren els alumnes d'ESO del centre i els alumnes de tercer cicle d'Educació Primària del CEIP Eleonor Bosch (Santa Margalida) i CEIP Vora Mar (Can Picafort). A més, el dilluns 10, el centre obrí les portes de 17 a 19 hores per a què els pares, familiars o qualsevol membre de la comunitat educativa pogués gaudir de dita experiència. El grau de participació fou un èxit.

Els departaments implicats a aquesta mostra, Matemàtiques, Tecnologia, Biologia i Geologia, Física i Química, CFGM d'Atenció a persones en situació de dependència i CFGS d'Educació infantil han estat els encarregats, a través dels experiments, tallers i jocs d'engrescar l'alumnat.

El taller de Tecnologia oferia una exposició de treballs que abraçava diferents temàtiques com estructures i mecanismes, els diferents tipus d'energia a les Illes, electricitat i electrònica, robots lego, tangram, hologrames i palanques.

Al laboratori de Matemàtiques, els alumnes es trobaven amb experiències sobre l'àlgebra. A través del tablet i de passatemps, aprenien molt sobre l'àlgebra, participant en jocs de lògica, d'equacions i balances.

El departament de Biologia i Geologia han preparat experiments sobre genètica: el cariotip humà i les lleis de Mendel on es podien observar diferents mutacions de la mosca de la fruita anomenada Drosophila melanogaster.

Al laboratori de Física i Química es podien observar experiments de blandiblup, una mescla gelatinosa feta a partir de detergent, cola blanca i colorant. També férem un experiment molt dolç... Vàrem prendre foc a una tarta que tenia sucre damunt. Com? Gràcies a l'expansió del sucre, l'oxigen i el foc de les espelmes. També vàrem dur a terme experiments sobre la dinàmica dels fluids (Teorema de Bernoilli), escala de color, indicadors de pH, tints naturals i triboluminiscència.

El CFGM, Atenció a persones en situació de dependència, prepararen jocs per invidents, tallers de somatometria on, entre d'altres coses, els alumnes podíem saber quina pressió arterial tenim, el nivell d'oxigen en sang i el grup sanguini. Els alumnes del CFGS d'Educació Infantil també han inclòs varies activitats molt interessants com per exemple, una pantalla de llum on podíem realitzar varis jocs.

Per altra banda, amb motiu de la celebració de Sant Jordi es va convocar com cada any el certamen literari Joan Mascaró i Fornés i el concurs de fotografia. Per acompanyar l'acte, l'associació de músics interpretà unes peces dels Beatles per la relació artística que varen tenir amb Joan Mascaró i Fornés.

Sant Jordi és una celebració important a casa nostra ja que serveix per inspirar i motivar les noves generacions a practicar la lectura.

Aquí teniu els guanyadors del certamen literari per categories i amb el pseudònim corresponent:

Primer cicle:

-Poesia: "Iridi" de 2n E

-Narrativa: "Lum de sol" de 2n D

Segon cicle:

-Poesia: "Tres voltes rebel" de 4t C

-Narrativa: "Tot allò que res" de 4t B

Batxillerat:

-Poesia: "Pinyolet" 1r B

-Narrativa: "Castell de naips" de 1r A

Els guanyadors del concurs de fotografia han estat tres alumnes amb els lemes següents:

Primer cicle: "El coneixement té una història, uns avantpassats. Aquest és l'arbre genealògic del coneixement"

Segon cicle: "La literatura per a mi és una forma de submergir-se al que és desconegut"

Batxillerat: "El camí cap a la saviesa és el que ens marquen els llibres"

Esperam amb il·lusió la fira científica i el certamen literari del curs vinent. Han estat experiències molt enriquidores i divertides. Enhorabona a tots!

José Manuel Mazzini Mendona, Daniel Castro Rodríguez, Mohamed Doudouch, Valentina Ramos, alumnes d'FPB2 IES Santa Margalida

Compartir el artículo

stats