Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

La Comissió Ambiental a Son Verí Nou

Un grup d´alumnes sembrant carabasses.

"Assumim el compromís d'educar per a la sostenibilitat mediambiental i fomentam actituds positives i compromeses vers l'entorn incorporant practiques de racionalització dels recursos naturals, la reutilització, el reciclatge i el consum responsable" resa un dels trets d'identitat del col·legi Cooperativa Son Verí Nou, ubicada a la urbanització del mateix nom de s'Arenal de Llucmajor.

Per altra banda, el caràcter de cooperativa fa que "el treball en equip, la cooperació i socialització formin part de la seva filosofia de centre".

I en tercer lloc, el seu estil d'ensenyament rau en "un aprenentatge significatiu i funcional fonamentat en què l'alumne aprengui de els seves experiències i coneixements per poder transferir aquests coneixements a situacions real de la vida".

Amb aquestes premisses, la Comissió Ambiental -coordinada per Maria Magdalena Siquier Alorda- duu a terme tota una sèrie d'activitats entre tot l'alumnat de les etapes que s'imparteixen a l'escola: primer i segon cicle d'educació infantil, primària, ESO i batxillerat.

Objectius

Treballar de manera transversal a totes les assignatures la salut de la persona des del coneixement i el respecte al medi que ens envolta, des de la nutrició saludable i responsable, des de la cura del propi cos i la higiene,... per fomentar hàbits que duguin a aconseguir persones no només sanes físicament, sinó, també, emocionalment

Temporalització

Les activitats es poden realitzar a qualsevol hora lectiva tot el curs escolar.

Hort escolar, l'antecedent

En el 2013 va començar un projecte d'hort escolar que va resultar el germen de la comissió ambiental que avui existeix i que gestiona, a més del projecte d'hort, tot una sèrie d'actuacions que pretenen millorar l'aprenentatge des de tots els punts de vista.

El projecte d'hort ha anat creixent i avui en dia és una línia de treball que ha anat guanyant terreny físicament intentant millorar les instal·lacions que poden gaudir els nostres alumnes.

"A Son Verí Nou -manifesten- apostam pel creixement de l'alumne des de l'educació emocional i un entorn més natural. Creiem que és la clau per aconseguir-ho. Fomentam així valors com el respecte i la cura de l'entorn i la seva biodiversitat, a més d'aprofundir en aspectes sobre nutrició, ús responsable dels recursos i dels residus que generam".

Línies d'actuació

Les línies de treball, que es gestionen directament des de la Comissió Ambiental, amb la col·laboració i participació de la resta del centre són:

-Hort escolar. Compta actualment amb quatre pasteres definides per a sembra d'hortalissa seguint el mètode de les parades en crestall, herbes aromàtiques en contenidor (banyeres en desús i cossiols reutilitzats) i arbres fruiters: taronger, llimoner, morera, morera de batzer, gerd de batzer.

-Foment de l'alimentació saludable. Conveni amb l'empresa local Fruita Bona a través de la subvenció de FOGAIBA per a la recepció de fruita per als berenar dels alumnes a l'etapa de primària. És costum en aquesta etapa que un dia a la setmana el berenar sigui obligatòriament de fruita.

-Educació ambiental. Es realitzen activitats amb entitats locals per treballar la biodiversitat, la gestió de recursos, la nutrició saludable: Conselleria de Medi Ambient, Consell de Mallorca, FOGAIBA, Amics de la Terra,...

-Sembrant il·lusions, cultivant valors. Projecte de Crowdfunding, juntament amb la Fundació Triodos, per finançar l'ampliació del projecte d'hort escolar inicial. Mitjançant una campanya de 40 dies de duració, entre maig i juny del 2015, es varen aportar al centre 1000 ? per a la compra d'aromàtiques que entapissen horitzontalment, enfiladisses que entapissen verticalment, arbres fruiters, rellotges automàtics per al reg per degoteig i eines.

Aquest projecte es desenvolupa durant el curs escolar 16-17

-Aules exteriors. Gràcies a la col·laboració de l'AMPA i a donacions particulars durant el curs 2016-17 els voltants de l'hort podran dotar-se de taules exteriors i porxades per impartir hores lectives a l'aire lliure els dies quan la meteorologia ho permeti.

-Programa de centres ecoambientals. Inscripció en aquest programa, que desenvolupen en conjunt les conselleries de Medi Ambient i d'Educació. Es pretén obtenir assessorament de professionals del sector de l'educació ambiental per al bon desenvolupament de l'activitat d'e la Comissió.

Altres activitats

En un altre aspecte, al centre porten a terme altres línies de treball que depenen d'altres comissions o departaments.

La Consulta Jove té lloc una vegada al mes. El col·legi compta amb la visita d'un doctor o un infermer del PAC de Trencadors a qui els alumnes poden fer consultes individualitzades.

També, Son Verí Nou organitza xerrades per a pares i alumnes de RCP, taller per RCP per a professors; xerrades-tallers sobre alimentació, drogoaddiccions i altres addiccions, educació sexual, i "saber dir no" i, finalment, desenvolupa projectes sobre canvi climàtic i energia.

La fitxa de l'activitat

COOPERATIVA SON VERÍ NOU

Denominació: Activitats de la Comissió Ambiental SVN Alumnat: Tots els nivells (0-18 anys) Qui l´aplica: Tot el claustre i el personal no docent (administració, DO i neteja) Quan: Tot el curs Per a més informació: Maria Magdalena Siquier

Tel. 971 491 646 comissioambiental@colegiosonverinou.com

Compartir el artículo

stats