Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Concurs

Torna Consumópolis, el concurs per a aprendre a consumir

La dotzena edició d'aquest concurs, que ja ha obert inscripcions, s'adreça a alumnes d'educació primària i de secundària i se centrarà en l'ús responsable d'internet - Es va presentar al col·legi Pare Bartomeu Pou d'Algaida

Els alumnes del col·legi Pare Bartomeu Pou d'Algaida durant la presentació de l'edició d'enguany del concurs.

'Internet: en fas un ús responsable?' és el títol de la dotzena edició del concurs escolar Consumópolis, promogut per l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) en col·laboració amb els organismes de consum de les comunitats autònomes que pretén sensibilitzar els infants i joves sobre la importància de consumir d'una manera conscient, crítica, solidària i responsable.

El col·legi Pare Bartomeu Pou d'Algaida va acollir la presentació d'aquest concurs adreçat a alumnes d'educació primària i de secundària. Hi assistiren la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i el conseller d'Educació, Martí March. La primera va destacar la importància de promoure un consum responsable "que contribueixi a canviar el món i fer-lo més solidari i sostenible". En l'edició passada del concurs es va batre un rècord de participació ja que s'hi varen inscriure 795 alumnes de 16 centres de les Illes Balears distribuïts en 159 equips.

Martí March afirmà que "és important fer de l'escola un indret de formació en tots els àmbits de la vida" i que "petites iniciatives com aquesta ajuden a construir futurs ciutadans més conscienciats i solidaris".

El període d'inscripció a l'edició d'enguany va començar el 10 d'octubre i es tancarà el proper 15 de març.

El concurs s'adreça a alumnes del tercer cicle de primària i tots els cursos de l'educació secundària obligatòria i els docents són les úniques persones autoritzades per registrar-hi equips a través de la web (www.consumopolis.es).

Cada equip ha d'estar integrat per 5 alumnes del mateix nivell escolar de participació i un docent que ha de fer de coordinador responsable durant tot el concurs.

Consumópolis està dividit en dues fases. La primera és un recorregut per la ciutat de Consumópolis mitjançant un tauler virtual amb preguntes que els alumnes han de respondre correctament. La segona etapa suposa l'elaboració d'un blog en què es reflecteixi un ús responsable d'internet i de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) des del punt de vista del consum. Aquesta part implica l'estudi i la reflexió sobre qüestions com ara: les vies d'accés a internet; les maneres d'usar les xarxes socials; els tipus de productes TIC consumits; els riscs que tenen o com s'ha de fer un consum responsable d'aquests productes; la compra segura i responsable, així com els drets i les obligacions de les persones consumidores, i les formes de pagament segur.

Hi haurà una fase autonòmica del concurs i els primers classificats de cada categoria participaran a la fase estatal i rebran diversos premis, com una tauleta tàctil i un diploma de reconeixement per als 5 concursants dels tres nivells de participació (primer premi), una memòria USB i un tassó ecològic per a tots els alumnes i els docents coordinadors que acabin les dues activitats del concurs, un diploma de participació per als alumnes que acabin les dues activitats i que no es classifiquin en primer lloc, una tauleta tàctil per als docents coordinadors que han classificat el seu equip com a primer classificat de les tres categories o una tauleta tàctil per als tres centres més participatius en nombre d'equips que han acabat les dues activitats del concurs.

Guanyadors del curs 2015-2016

Els equips guanyadors de la fase balear del concurs el curs passat, i que participaren a la fase estatal, foren:

-En el nivell 1 de participació, de tercer cicle d'educació primària, l'equip Uep que guanyam del CEIP Punta de n'Amer, de Sant Llorenç des Cardassar.

-En el nivell 2 de participació, de primer i segon d'educació secundària obligatòria, l'equip The warriors del col·legi Sant Josep Obrer II, de Palma.

-En el nivell 3 de participació, de tercer i quart d'educació secundària, l'equip Mitocondrios de l'IES Ramon Llull, de Palma.

Així mateix, reberen un reconeixement els centres més participatius en nombre d'equips que varen acabar les dues activitats del concurs. En primer lloc va quedar el CEIP Pare Bartomeu Pou d'Algaida, amb 13 equips, i el segon va ser l'IES Binissalem, amb 12 equips. El tercer més participatiu va ser el CEIP Inspector Joan Capó de Felanitx amb 7 equips.

En total, l'any passat hi varen participar prop de 800 estudiants de 16 centres educatius.

Compartir el artículo

stats