Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats / Instituts de Felanitx

Química a la Viquipèdia

Els alumnes de l'assignatura de Física i Química de l'Institut de Felanitx duen a terme el projecte Química a la Viquipèdia que de-senvoluparan durant el primer i segon trimestre d'aquest curs escolar. Està coordinat pel professor del departament, Antoni Salvà i Tomàs.

Objectius

-Expressar-se per escrit fent servir les tecnologies de la informació i comunicació (TIC), amb gestió del català i anglès i amb adequació a l'estil enciclopèdic.

-Gestionar la informació usant les TIC com a element essencial per informar-se, aprendre i comunicar-se.

-Crear una actitud crítica i reflexiva en la valoració de la informació disponible, contrastant-la quan calgui, i respectar les normes acordades a la Viquipèdia per regular l'ús de la informació i les seves fonts.

-Desenvolupar i aplicar el pensament cientificotècnic per interpretar la informació.

Descripció

El professor Antoni Salvà afirma que aquest projecte pretén assolir els objectius esmentats fent ús de la Viquipèdia en català i anglès. "A la Wikipedia en anglès existeix molta informació que manca a la Viquipèdia en català, entre la qual hi ha la descripció de composts químics. Traduir els articles de l'anglès al català en un entorn col·laborador ha de permetre millorar les competències bàsiques de comunicació lingüística i audiovisual, de tractament de la informació i competència digital, i de competència en el coneixement i interacció amb el món físic".

Durant el projecte, els alumnes s'organitzaran en grups de 3 i es registraran a la Viquipèdia individualment.

Després hauran de seleccionar un mínim de 3 articles de la Wikipedia en anglès de composts químics amb informació del nivell que cursen. Amb aquest article han de realitzar les següents feines:

-Copiar la infotaula d'un article d'un compost químic de la Wikipedia en anglès i aferrar-la al nou article creat a la Viquipèdia. Aquest nou article s'ha de titular amb el nom del compost seguint les recomanacions de la Unió de Química Pura i Aplicada (IUPAC) i del llibre d'estil de la Viquipèdia. També s'ha d'adaptar la informació (traducció dels noms dels composts químics, separació dels decimals de punts a comes als valors numèrics, eliminació d'informació pròpia dels països anglosaxons, com ara, les temperatures en graus Fahrenheit, etc.)

-Traduir l'article de l'anglès al català i escriure'l a la Viquipèdia aplicant les seves normes d'estil, vigilant la correcció ortogràfica i científica. Eliminar parts que puguin considerar-se poc importants. Traspassar les fonts d'informació en què es basa l'article original al nou article.

-Comprovar que la informació de l'article en anglès es correspon amb la de les fonts d'informació, si és possible accedir-hi. Si no és possible, comprovar-ho en altres fonts d'informació. Consultar altres fonts d'informació si hi ha discrepàncies.

-Ampliar la informació original de l'article a partir d'altres fonts d'informació en qualsevol llengua (Wikipedia en altres llengües, llibres, enciclopèdies, llocs web de qualitat o articles científics).

Salvà Tomàs apunta que "els alumnes han de realitzar en cada article una feina diferent de les tres primeres, de manera que hagin realitzat les tres feines. La feina que fa cada usuari queda registrada a l'historial de l'article (aquesta informació no serà comunicada als alumnes).

La quarta feina és lliure i els alumnes per dur-la a terme es podran organitzar com ells considerin (cadascun pot ampliar un article diferent; un alumne pot cercar la informació, l'altre traduir-la i el tercer escriure-la a la Viquipèdia; etc.)"

Traducció a l'anglès

Per realitzar les traduccions, els alumnes comptaran amb el suport del professor d'anglès. De la revisió científica s'encarregarà el professor de Física i Química que donarà el vist i plau per publicar l'article a la Viquipèdia. Una vegada publicat, l'article podrà ser revisat pels viquipedistes i fer-hi correccions i ampliacions.

El coordinador del projecte remarca que "com que podria ser que això no es dugués a terme dintre del període que dura el projecte, comptam amb la complicitat d'un viquipedista mallorquí que realitza el doctorat a la Universitat de Colorado, als Estats Units. Aquest revisarà els articles en un termini curt perquè els alumnes puguin observar el treball col·laborador amb autors desconeguts i des de llocs molt distants".

Pluriactivitat

El projecte es durà a terme a l'institut durant algunes classes de Física i Química (explicacions, elecció articles, consultes,...) i a casa (traducció, recerca d'informació, publicació a la Viquipèdia,...), fomentant que els alumnes no facin reunions per treballar al mateix temps en un mateix lloc, sinó que cadascú treballi a llocs i temps diferents (casa, biblioteca,....) i col·laborin a través de la xarxa (correus electrònics, whatsapp, discussió de l'article a la Viquipèdia...).

Finalment, cal assenyalar que s'han establert diferents paràmetres que puntuen segons els diferents tipus i graus d'assoliment de les activitats.

La fitxa de l'activitat

IES Felanitx

Denominació: Química a la Viquipèdia Alumnat: Alumnes que cursen l´assignatura de Física i Química de 4t d´ESO i de 1r de batxillerat Qui l´aplica: Antoni Salvà (departament de Física i Química), professorat departament de Llengües Estrangeres, viquipedista (Universitat de Colorado) Quan: 1r i 2n trimestres Per a més informació: asalvatomas@gmail.com

Compartir el artículo

stats