Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projecte internacional

Un estiu fent pràctiques a Europa

Alumnes i professors de l´IES Son Rullan de Palma han realitzat pràctiques formatives a centres d´Alemanya i Polònia

El programa Erasmus+ va entrar en vigor l'1 de gener de 2014 amb la finalitat d'incrementar les competències i l'ocupació, així com per donar suport als sistemes d'educació, formació, joventut i esport, però també per ajuntar tots els anteriors programes de la Unió Europea en aquestes matèries, inclosos el Programa d'Aprenentatge Permanent (PAP) i els seus programes sectorials (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), el programa Joventut en Acció i els cinc programes internacionals de cooperació (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa i Edulink, el programa de cooperació amb els països industrialitzats).

El nou programa Erasmus+ ofereix noves oportunitats d'estudi, formació, experiència laboral o voluntariat a l'estranger a més de quatre milions de persones. Són diverses les estratègies de la Comissió Europea que han servit de marc per a aquest nou programa amb l'objectiu d'aconseguir una Europa que generi millors nivells d'ocupació, un augment de la productivitat i una major cohesió social.

Erasmus+ pretén donar suport a les polítiques europees i nacionals en tots els àmbits de l'educació i la formació, amb el valor afegit que suposa la internacionalització i majors possibilitats de mobilitat i de cooperació europees per a milers d'institucions i persones del nostre estat.

Des de 2006, l'IES Son Rullan participa en els Programes d'Aprenentatge Permanent i, posteriorment, en el programa Erasmus+.

L'IES Son Rullan, a més d'ésser el primer centre de l'Estat espanyol que posà en marxa el cicle de grau mitjà d'activitats esportives en la formació professional, manté el seu entusiasme a construir oportunitats al seu alumnat per enriquir i completar la seva formació donant-li una dimensió europea amb la realització d'unes pràctiques en empreses d'altres països. Una formació que els permetrà en el futur adaptar-se a noves situacions i que els prepara per continuar el seu aprenentatge, especialment quant a l'adquisició d'una major autonomia personal, augment del sentit de la responsabilitat, aprofundiment dels coneixements tècnics i pràctics, millora de les capacitats lingüístiques, reforçament del concepte de la dimensió europea i d'altres.

Les pràctiques formatives a un centre de treball, en el cas del cicle de grau mitjà d'activitats esportives al medi natural, es realitzen durant el mes de juliol. Des que començaren les mobilitats, l'IES Son Rullan ha anant enviant els seus alumnes a un agroturisme de Polònia, però enguany també han pogut anar a una granja escola de cavalls al nord d'Alemanya. L'acord amb aquesta nova empresa ha estat possible gràcies a l'estreta col·laboració amb un institut de Rendsburg, amb el qual l'IES Son Rullan participa en altres projectes d'intercanvi i de mobilitat dins el marc de l'Erasmus+.

Aquest fet ha possibilitat que, durant cinc dies, dos professors de l'IES Son Rullan anessin a visitar diverses granges i empreses del sector, determinant quina era la que donava millor resposta a les nostres necessitats i a les del nostre alumnat, analitzant i preparant in situ els transports, allotjament i manutenció, programa formatiu, reforçament lingüístic, etc.

Una vegada determinades les empreses, es varen seleccionar els millors alumnes amb un perfil per al qual es tingueren en compte, entre d'altres, les qualificacions acadèmiques, la destresa lingüística i la maduresa personal.

A finals de juny, Marta López Jaume i Gara Hernández Bastida, acompanyades per dos professors, anaren a realitzar les seves pràctiques a una escola d'equitació (Pony-Park Padensted), prop d'Hamburg, que compta amb més de 200 cavalls. Allà varen poder aprendre les tècniques i pràctiques usuals d'aquesta regió, així com millorar diàriament el seu anglès i aprendre un poc d'alemany.

Uns dies després, Adrián Gómez Navarro, Álvaro García Suárez i Marc Pérez Barceló partien de Palma cap a Berlín, on els esperaven dos professors que els havien d'acompanyar a Polònia, a una granja (Klimkowa Osada, Nowy Tomysl) prop de Poznan. Realitzaren les seves pràctiques, però durant els dies lliures també visitaren alguns indrets culturals significatius del país.

Tant les dues alumnes d'Hamburg com els tres de Poznan realitzaren un mes de pràctiques formatives de la seva especialitat, completant-lo amb un altre període a Mallorca. Durant tot el temps que realitzen les pràctiques, tenen un tutor a l'empresa que va supervisant la correcta aplicació del programa formatiu acordat prèviament amb el tutor de l'IES Son Rullan. Quasi diàriament es manté una comunicació entre el nostre institut, les empreses d'acollida i l'alumnat, per tal de monitoritzar degudament la mobilitat.

El finançament de les mobilitats, tant el dels alumnes com el del professorat, prové del programa Erasmus +. El projecte de l' IES Son Rullan es presenta cada dos anys a l'agència nacional SEPIE, que és la que distribueix les ajudes de la Comissió Europea d'educació, per a la seva aprovació.

En resum, amb aquest programa s'aconsegueix l'obertura de nous espais de comunicació als estudiants, professors i empreses dels països membres de la Unió Europea. Aquest tipus d'experiències augmenta la qualitat de la formació de l'alumnat, amplia l'horitzó de treball i aporta consciència de la importància del coneixement de llengües estrangeres. És, per tant, una manifestació del camí de convergència dels sistemes educatius, en especial de la formació professional, al llarg procés de la construcció europea.

Compartir el artículo

stats