Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències i activitats

Els valors, base de l'educació

Una alumna voluntària a la classe d´alfabetització.

"Fa uns anys, el col·legi Sant Josep Obrer va iniciar el programa de voluntariat per oferir als alumnes un espai on poder créixer a nivell personal a partir de la realització d'activitats per ajudar de forma concreta a persones o a una comunitat. El programa s'inicià de manera informal i personal i, amb el pas dels anys, ha anat agafant forma fins a tenir l'actual programa de voluntariat Creixem Compartint", apunta Víctor Girón Llull, responsable de Pastoral.

Aquest curs s'ofereixen dues experiències de voluntariat que ja es vénen fent des d'anys anteriors: Experiència de voluntariat Sant Joan de Déu i Experiència de voluntariat d'alfabetització i guarderia a la parròquia de Corpus Christi a través de Càritas. A banda d'això, el centre està treballant en una nova experiència de voluntariat de reforestació amb altres centres del Bisbat de Mallorca.

Objectius

-Créixer com a persona: valors i qualitats a partir de la dedicació del temps lliure.

-Conèixer noves realitats properes, però desconegudes.

Temporització

-Voluntariat Sant Joan de Déu: una hora i mitja, tres dies a la setmana.

-Alfabetització: dues hores, dos dies a la setmana.

Voluntariat a Sant Joan de Déu

Va començar fa 3 anys amb coordinació amb l'hospital, el Servei d'Atenció Espiritual i Religiosa (SAER) i el Servei de Voluntariat. Els joves participants visiten gent major que es troba interna a l'hospital, passen una estona amb ells o els acompanyen a les diferents activitats que s'organitzen com els jocs de taula o el cine fòrum, entre d'altres.

A més dels moments de felicitat que experiments els interns de l'hospital, aquesta solidària i engrescadora activitat fa créixer els joves en valors.

Així s'expressen:

"Creo que elegir este voluntariado ha sido una de las mejores decisiones que he tomado. Se puede compaginar con el hecho de estudiar y ser joven. El compañerismo, la experiencia, los sentimientos que surgen es algo muy emocionante, sientes que a pesar de ser pequeña sirves para algo, te sientes realizada. Es muy bonito compartir tantos momentos y aprender tantas lecciones de personas tan diferentes a ti." (Noelia Martos, 1r Batx).

"El voluntariado, para mí, es un momento de desconectar, de compartir experiencias y de sentirme feliz y diferente. Empecé este proyecto porque me llamó la atención poder ayudar a gente mayor, compartir momentos con ellos que no son los habituales de una estudiante de 17 años. Quiero dar las gracias al hospital SJDD y al colegio por darme la oportunidad de formarme día a día y a ser mejor persona". (Natàlia Nicolau, 2n Batx).

"En el moment en què ens van proposar realitzar el voluntariat a l'hospital, no vaig tenir cap dubte sobre quina seria la meva resposta, principalment perquè em va semblar una experiència única de la qual podria aprendre molt. Poder veure com, amb un simple fet com és fer companyia o realitzar diverses activitats amb les persones majors, ja se'ls dibuixa un somriure, no té preu. És una vivència que hauria d'experimentar tothom, sobretot per créixer a l'àmbit personal." (Sílvia Casals, 2n Batx.)

"Ver como ayudas a personas con el simple hecho de tu presencia, con tus ganas de ayudar, resulta inexplicable. Te llena de orgullo ver las caras de los enfermos cuando llegas a la habitación con un "buenas tardes". Ellos se conforman con tener alguien con quien hablar y con quien recordar; alguien a quien poder decir "tengo miedo de que esto salga mal", y esa es nuestra función: escuchar, animar y estar ahí para que se les haga lo menos pesado posible su estancia. Realmente es bonito ver como tus actos dan sus frutos y ver que te esperan cada día para no estar solos, ver como se apoyan en ti y como te dan su confianza y cercanía". (Marian Martín. 1r Batx).

Voluntariat d'alfabetització

És una activitat coordinada amb Càritas per donar resposta a tots aquells immigrants arribats a l'illa que, per d'integrar-se a la nostra societat, volen aprendre les nostres llengües i, així, poder-se socialitzar més amb les persones d'aquí. Comprèn dos àmbits d'actuació: l'alfabetització i el servei de guarderia.

L'activitat d'alfabetització consisteix a ensenyar a llegir i escriure des de nivells bàsics de lectoescriptura. Les característiques de l'alumnat són molt concretes ja que les persones que vénen són, sobretot, dones d'origen africà, musulmanes, que tenen la inquietud i, a la vegada, la necessitat d'integrar-se dins la societat mallorquina.

Simultàniament, un altre grup de voluntaris s'encarreguen d'un servei de guarderia amb els fills i filles de les dones que assisteixen a les classes d'alfabetització.

Els voluntaris reconeixen que "reben més que donen". Les paraules de Guido Belfiore de segon curs de batxillerat en són una mostra:

"A tots els participants ens alegra el fet de poder donar el millor de nosaltres per a construir un món millor. Reconeixem que rebem més que el que donam. És una experiència que recomanam a totes aquelles persones que creuen que poden aportar alguna cosa de si mateixes per fer una societat més justa".

La fitxa de l'activitat

CC SANT JOSEP OBRER

Denominació: Programa de voluntariat: Creixem compartint

Alumnat: 1r i 2n de batxillerat

Qui l´aplica: Departament de Pastoral Quan: Tot el curs escolar

Per a més informació: Víctor Girón Llull vicsgiron84@gmail.com - Tel. 971 473 308

Compartir el artículo

stats