Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

"Scottish dancing and songs in Manacor"

El grup de participants al primer torn.

"Come and learn easy dances and join in with folk songs in an inclusive atmosphere, using simple English vocabulary and some new words too!". Aquesta era la invitació que dirigí Donnie Nicolson a l'alumnat de l'Escola Oficial d'Idiomes de Manacor per aprendre balls i cançons tradicionals escoceses usant un senzill vocabulari anglès i noves expressions. Les dues sessions celebrades el dimarts 12 de gener a la sala d'actes del Centre de Persones Adultes Llevant feren gaudir de debò al centenar d'alumnes que participaren en el taller que s'impartí en un agradable i divertit ambient.

Dansa i música

Cada una de les dues sessions es dividí en dues parts, una de dansa i una altra de música.

A la primera, varen aprendre tres balls: Circassian Circle, Cumberland Reel i Riverside Reel. Aquestes danses tradicionals, anomenades céilidh, són part de la cultura i la tradició gaèlica (Irlanda i Escòcia). A la segona part, Donnie va ensenyar com toca la gaita escocesa (bagpipe), la cançó Wild Rove -un clàssic ben enganxadís- i altres aspectes de la cultura escocesa.

Les céilidhs se solien ballar en tot tipus de cerimònies i trobades i segueixen actualment en ocasions especials com noces, bars, festivals multitudinaris o formant part d'activitats de clubs esportius, entitats o universitats. Durant els darrers anys, han crescut en popularitat entre la gent jove. Per ballar-les no hi pot faltar la música de violins, flautes i acordions i la kilt, la falda tradicional dels homes escocesos que, per cert, també duia En Donnie al taller.

La formació de dansa més comú és el set. Consisteix en constituir una agrupació de quatre parelles, amb dues parelles situades enfront de les altres dues, formant un quadrat o un rectangle.

Cada parella intercanvia posicions amb la del davant. També s'intercanvien les parelles entre elles mantenint els passos al ritme de la música en tot moment. No obstant això, aproximadament la meitat de les danses de les céilidhs escoceses modernes es duen a terme en parelles que ballen al voltant de la sala formant un cercle.

Donnie Nicolson

L'encarregat d'aplicar l'activitat, Donnie Nicolson, és un mestre de les Highlands que ara viu a Barcelona. Toca la gaita i balla danses tradicionals des de ben petit. Es dedica a ensenyar anglès i a fer tallers de dansa i cultura a diferents indrets d'Europa. El mes de gener va impartir tallers a altres EOIs i escoles de Manacor, Inca, Esporles i Eivissa.

English vocabulary

Els assistents varen poder conèixer el vocabulari usat en les céilidh. Vegem-ne una mostra:

-Find a partner / face to face... / look at... / hold hands with.... / waltz take your partner in ballroom hold / lift your arms / make arches / turn away / step away / change places / drop your hands / towards / hop / jump / stamp / clap / step / side-step / walk / pirouette / swing turn / spin / kick / spread out / use all the space / let go / grip / hold on.

-Right / left hand / arm / shoulder / foot / heel / toe / waist / back.

-Together / away / in / out / forward / back (wards) / down / up in front / behind / under / over / through / past / round / parallel back where you started / beside / clockwise / anticlockwise / closer.

-Beats (of music) / long line / couple / partner / top / bottom/ nearest / furthest / move along / move round / bigger / smaller-

Activitats del departament

Elisabet Prim, cap del departament d'anglès de l'EOI de Manacor, explica que cada any organitzen unes quantes d'activitats per dinamitzar el procés d'aprenentatge dels alumnes i per fomentar l'ús del English language en altres ambients, fora de l'aula i, moltes vegades, més informals i relaxats.

Aquest curs 2015-2016, abans de Nadal i amb col·laboració amb els altres departaments, s'organitzà un concurs de coneixements culturals en quatre idiomes (italià, alemany, francès i anglès). Va ser tot un èxit gràcies a la col·laboració d'estudiants i docents i, sobretot, a l'ajuda dels tres auxiliars de conversa, que són una altra peça clau per dinamitzar l'escola. Enguany, el departament d'anglès compta amb un jove de Brighton, Barnaby Bourton qui assisteix setmanalment a les classes dels nivells més alts i també fa visites de tant en tant a altres nivells. Tant el professorat com l'alumnat estan molt satisfets i agraïts de tot el que aporta a classe, especialment la perspectiva i els coneixements culturals d'un nadiu.

El departament d'anglès ha programat dues activitats per als propers mesos. Es tracta de dues sessions de cinema en versió original (febrer) i uns tallers d'storytelling (23 de març) per a diferents nivells i on es faran uns contacontes especials en els quals els alumnes podran participar. "Esperem que tenguin tan bona acollida com les dues activitats que ja hem fet", apunta la professora Elisabet.

La fitxa de l'activitat

EOI Manacor

Denominació: Taller de dansa i música escoceses Alumnat: Grups d'anglès (Basic, intermediate, advanced, C1 i C2)

Qui l’aplica: Donnie Nicolson

Quan: 12 de gener de 2016 Per a més informació: Departament d'anglès - aeoi.manacor@educacio.caib.es - Tel 971 554 152

Compartir el artículo

stats