Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

Interactuam amb el patrimoni

"El nostre centre, com a escola mallorquina arrelada al seu medi, gelosa de la seva llengua i cultura, no podia defugir d'aportar el seu granet d'arena per tal que, dintre del procés d'ensenyament-aprenentatge, hi entràs durant el curs 2015-16 l'estudi del Molinar de Montuïri; tot i bé, essent conscients de l'edat dels alumnes. Així, el mes de juny passat acordàrem que el present curs tendria com a eix central vertebrador i centre d'interès l'Any des Molinar".

Amb aquestes paraules, el director del centre Biel Miralles Pizà ens introdueix en un projecte que -com molts d'altres a les nostres escoles- participa i s'integra en les activitats de la localitat. Ho ha fet amb nombrosos actes que tengueren el seu punt final a l'exposició per diferents punts dels carrers de Montuïri i que els alumnes mostraren el dia abans del simposi que tancà l'Any del Molinar Montuïri 2015.

Inici

La Comissió de Festes del CEIP Joan Mas i Verd, coordinadora del projecte, explica que "al mes de setembre, programàrem com duríem a terme aquest engrescador projecte al llarg del curs i que l'anomenaríem Vents d'altres temps. Primer calia documentar el professorat i amb l'ajut dels mestres de la vila, la bibliografia de la revista Bona Pau i l'inestimable col·laboració d'un entusiasta Joan Mesquida (propietari de dos molins), posàrem fil a l'agulla".

Metodologia

La metodologia de projectes i el procés inductiu han estat afavorits per la familiaritat i l'apropament que suposa que cada dia es pugui tenir a la vista aquesta silueta que perfila el paisatge urbà del municipi. Aquelles torres circulars damunt el promontori ara ja són familiars i fins i tot ja tenen nom.

Objectiu

Conscienciar tota la comunitat educativa de la necessitat de preservar el patrimoni urbà, històric i etnològic.

Intervenció educativa

S'ha centrat sobretot en:

-Un itinerari urbà pel Molinar i visita guiada al molí d'En Nofre.

-Estudi per cursos d'un element significatiu del barri i que ha donat nom a cada classe.

-Realització de panells informatius, maquetes, molins i cartells.

-Enregistraments d'entrevistes a gent major que ha viscut molt de temps al Molinar (testimonis de paraula).

-Organització d'una mostra escolar dels treballs realitzats al Molinar.

Mostra

El divendres 11 de desembre, cada grup del centre exposà amb una paradeta algun dels elements patrimonials urbans més significatius del Molinar i el que han treballat referent a aquest indret. Així, i per aquest ordre, mostraren treballs del molí de can Vermell, les creus de Terme, l'església de Santa Maria i les escoles de la placeta de can Marc, el molí d'en Nofre, el molí d'En Serra, el molí d'En Ferrando, "de l'era al molí", "moldre a través del temps", el molí d'En Perons, el molí de ca N'Andreu, el molí d'En Tevet, el molí de can Rigo i, finalment, a la dotzena parada, sa Cova d'En Xorri.

Cada grup, a més de mostrar el seu treball, anava passant per totes les paradetes a fi de conèixer tots els valors etnogràfics, econòmics, patrimonials i històrics del Molinar.

El resultat de tot aquest immens esforç dels alumnes, mestres, pares, padrins i veïns ha estat del tot positiu i ha cobert perfectament el que s'havia proposat al principi.

Anècdotes

La Comissió de Festes conta algunes anècdotes. Comencen per una que fa referència a un nin que va dur la seva família al Molinar.

Deia tot estorat al seu pare: "Veus, aquest és el Molí den Vermell, però l'estrany és que no té res d'aquest color".

Els ara pares -antics alumnes de l'escola- comenten que "amb el meu fill hem après més coses del molins i del Molinar que no n'haguéssim imaginat mai".

Han entrat dins el llenguatge familiar mots "nous" com perllonga, obrador, moles, arbre, envelador, antenada, tremuja, bisbe... i són els nins qui els han incorporat a la conversa familiar.

Divulgació

"L'Any del Molinar pretenia conscienciar el poble montuïrer de l'alt valor patrimonial ubicat a la part alta del turonet i ésser-ne conscients per tal de promocionar-lo i protegir-lo. La divulgació està feta, ara és el torn d'arribar més lluny i esser més ambiciosos en les nostres pretensions que com a poble hem de tenir.

A partir d'ara el barri del Molinar quedarà incorporat al procés d'ensenyament-aprenentatge del nostre centre com al seu dia ho passaren a ser la Pobla reial de Montuïri i Son Fornés. Des d'aquí voldríem agrair les facilitats que en han donat els propietaris dels molins, els veïnats del Molinar, els pares i l'Ajuntament de Montuïri per la seva col·laboració. Per molt d'anys ho puguem gaudir", apunta el director.

La fitxa de l'activitat

Ceip Joan Mas i Verd (Montuïri)

Denominació: El Molinar, espai educatiu Alumnat: Tot els cursos d´educació infantil i primària Qui l´ha aplicat: Tot el

professorat Quan: Primer trimestre

Per a més informació: Director, bielmirallespiza@gmail.com - Tel. 696 003 578

Compartir el artículo

stats