Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

"Pensam, preparam, mostram... ", a l'escoleta de Sant Josep Obrer

Entusiasmat, unes matemàtiques reals ha nascut a l'escoleta d'educació infantil de Sant Josep Obrer amb l'actual curs 2015-16. "Al nostre centre, uns dels principals reptes per aquest curs escolar és millorar l'aprenentatge de les matemàtiques des d'edats primerenques. L'oportunitat que vam tenir de conèixer aquest projecte ens va apropar a la idea de canviar la metodologia però sobretot a la visió dels mestres d'infantil enfront de les matemàtiques", explica el professorat del centre.

Les matemàtiques són reals, els nins i nines experimenten i manipulen directament conceptes matemàtics mitjançant el joc a partir de diversos materials que els facilita l'assoliment d'alguns conceptes abstractes.

Confessen que "durant aquests primers mesos la tasca que s'ha realitzat dins les aules ha estat positiva i satisfactòria, no només per als alumnes que han adquirit estratègies per a solucionar situacions matemàtiques dins un context real, sinó també per a tot l'equip docent que hi està implicat".

Objectius

1. Aprendre jugant, a través de la manipulació, l'experimentació i la observació.

2. Viure experiències matemàtiques reals dins l'aula.

3. Despertar interès cap a les matemàtiques.

4. Passar del coneixement concret al pensament abstracte.

Descripció

Entusiasmat és un projecte didàctic pedagògic (de 3 a 12 anys) que permet treballar les matemàtiques d'una forma útil, real i pràctica. Un projecte pioner de l'escola de Montserrat de Barcelona que atén les intel·ligències múltiples i les capacitats individuals.

"Les intel·ligències múltiples ens faciliten la resolució de situacions des de diversos punts de vista, obrint portes cap a l'entorn més immediat de la persona", comenten des de Sant Josep Obrer.

La idea d'implantar aquest projecte en el centre neix de la preocupació del personal docent per a l'ensenyament-aprenentatge de les matemàtiques. Aquestes han de ser reals, han de tenir cabuda dins l'aula i, al mateix temps, lloc dins la vida quotidiana. Entusiasmat aconsegueix que tot l'alumnat assoleixi els conceptes matemàtics desenvolupant totes les capacitats.

Aquesta iniciativa d'apropar les matemàtiques a la vida dels nins i nines és fonamental, al llarg de tota la vida resoldran problemes per això, és tan necessari oferir-los estratègies per desenvolupar aquesta habilitat.

Com es treballa?

Entusiasmat es duu a terme de manera molt pautada, requereix una participació activa per part de l'alumne i del mestre que acompanya en tot moment el procés d'ensenyament-aprenentatge.

Es treballen sis blocs d'aprenentatge: numeració, raonament lògic, percepció visual, mesura, geometria i orientació espacial. "Aquests blocs van augmentant el seu nivell de dificultat, treballam de forma continuada de la mateixa manera, avaluam els nostres alumnes.

Si un infant no ha superat els objectius d'una sessió, no arribam a la frustració gràcies a aquesta metodologia de treball continu i cíclic del projecte", indiquen.

Les sessions duren 30 minuts i es divideixen en tres moments. El primer són cinc minuts d'escalfament, per posar en marxa el cervell: compten, es fa càlcul mental i problemes del dia. El segon moment ocupa 20 minuts i és el més llarg. S'hi treballen els conceptes manipulant, experimentant i observant, sempre a través del joc. Els darrers 5 minuts serveixen per fer una reflexió personal sobre el que s'ha après. Les sessions es duen a terme dins i fora de l'aula segons l'activitat.

El projecte proporciona a cada alumne un estoig on hi ha diferent material per a treballar segons la sessió que es realitza, per exemple: els cubs numèrics, les regletes, els blocs lògics, etc.

Valoracions del projecte

L'equip docent valora aquest innovador projecte indicant que "tot i que només fa uns mesos que l'estam aplicant a les nostres aules de tres anys, la satisfacció és constant tant pel professorat que l'aplica com per part dels nostres alumnes. Aquesta posada en marxa ha estat costosa a causa de la importància que donam al període d'adaptació que han duit a terme els alumnes de tres anys, així i tot començam a percebre els primers resultats positius i veiem com cada dia són més els alumnes que s'hi incorporen".

Denominació: "Entusiasmat, unes matemàtiques reals" Alumnat: Als tres grups de 3 anys (educació infantil) Qui l´aplica: Professorat de 3 anys Quan: Tot el curs escolar Temporalització: 3 hores setmanals Coordinadora: Joana Bestard Gili Per a més informació: joana.gual@gmail.com. Telèfon: 971 272 920

Compartir el artículo

stats