Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitat

L'any Ramon Llull també se celebra als centres educatius

Diverses escoles han organitzat activitats per acostar la figura del mallorquí més universal als alumnes - El col·legi Fra Joan Ballester de Campos celebrà la seva diada en el marc d'una fira medieval en què participaren tots els escolars

L'Any Ramon Llull també arriba a les escoles. A més de les activitats proposades a través del programa Viu la Cultura del Govern que els centres educatius poden sol·licitar (www.viulacultura.com), nombroses escoles han preparat activitats per commemorar els 700 anys de la mort del beat i acostar la seva figura i el seu temps als alumnes.

Aquest és el cas del col·legi Fra Joan Ballester de Campos, que va organitzar diverses activitats el passat 27 de novembre, festa del beat.

D'aquesta manera el centre, que el curs passat ja havia treballat la figura de Ramon Llull durant la festa de Sant Jordi, va voler que tots els alumnes, des dels més petits de 3 anys fins als més grans de 4t d'ESO, participassin en un projecte que es va dur a terme en el marc d'una Fira Medieval i que va servir per conèixer la figura de Llull i situar-lo dins l'espai i el temps que va viure.

Durant les setmanes prèvies, els alumnes treballaren l'Edat Mitjana a l'aula amb obres com El llibre de les bèsties; Un comtat medieval; La llegenda de les quatre barres o Petita història de Jaume I, el Conqueridor... i altre material referent a l'època Medieval: art romànic i gòtic, la societat estamental, el rei i la cort o el paper de l'església.

Una vegada fet això, varen recrear un comtat medieval al pati de l'escola. Per fer-ho, varen omplir-lo de banderoles fetes pels mateixos alumnes i paradetes plenes de productes duits pels escolars d'ESO, entre les quals hi havia ormejos antics de ferrer, fuster, ferrador, selleter, forner, obra de llatra, fruita i verdura pròpies de l'estació, plantes aromàtiques, animals (falcons, ponis, gallines, xots, paó real, ànneres, conills...) entre d'altres.

També hi va haver arquers, que feren una demostració i deixaren tirar amb arc als alumnes, tots ells vestits de personatges de l'època que havien fet dins l'aula. No varen faltar tampoc, fet pels alumnes de tercer d'ESO, una catapulta, un molí de vent i un forn.

Per animar la festa construïren un escenari que simulava ser la Cort del Rei en Jaume: bufons fent malabars, festers, domassos, cadires reials, escuts fets pels mateixos alumnes, i música medieval. Hi participà una colla de xeremiers, música arribada a Mallorca amb Jaume I.

Els alumnes més grans varen posar en escena una interpretació del Rei en Jaume on explicava la seva vida; uns cavallers li juraven fidelitat i uns joglars recitaven les poesies trobadoresques de l'època. Per acabar, el protagonista del diai de l'any: Ramon Llull, explicà als escolars la seva vida i la seva obra.

Durant la jornada, els alumnes d'ESO varen fer de guies a la resta d'escolars, d'infantil i de primària, explicant-los les diferents paradetes exposades, ormejos i oficis i repartint-los punts de llibre, elaborats per ells mateixos, com a record de la Diada.

Compartir el artículo

stats