Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

Descobrir l'Arxiduc a les escoles

El programa 'Viu la Cultura' ofereix als centres educatius nombroses activitats relacionades amb la figura de l'Arxiduc Lluís Salvador - Hi poden participar alumnes des de segon cicle d'educació primària fins a batxillerat

Entre les moltes activitats que el programa Viu la Cultura, organitzat per la Conselleria d'Educació, ofereix als centres educatius, n'hi ha algunes relacionades amb els personatges que han estat clau en la història de Mallorca. Un d'aquests és, sens dubte, Lluís Salvador d'Habsburg-Lorena, l'Arxiduc.

Durant tot el curs passat, es va commemorar el centenari de la seva mort amb nombroses activitats i amb un ampli programa educatiu que continua i s'amplia aquest curs.

Cada una de les activitats proposades, que estan adaptades als diferents nivells educatius, tenen com a objectiu que els escolars descobreixin caires de la personalitat de l'Arxiduc i de la seva tasca intel·lectual per conèixer també l'essència de Mallorca, el seu paisatge i la gent que hi està arrelada, i transmetre-la a les generacions futures.

Paraula d'Arxiduc

Els actors Marga López i Miquel Àngel Torrens ofereixen una lectura dramatitzada de fragments de textos d'obres de l'Arxiduc.

Aquesta activitat, dirigida a ESO i batxillerat, és un espectacle de petit format sobre la figura i l'obra de l'Arxiduc, acompanyat per Catalina Homar, del qual enguany es commemora el centenari de la seva mort.

Els textos seleccionats provenen de fragments d'obres seves i d'altres autors que tracten sobre ell amb els quals s'ha creat una dramatúrgia en què, a més de tractar sobre Mallorca i el seu passat identitari (amb fragments extrets de Somnis d'estiu ran de mar, Catalina Homar, Lo que sé de Miramar, Portopí a la badia de Palma o Els castells roquers de Mallorca, entre d'altres), hi són presents la vida de l'Arxiduc i de Catalina Homar, protagonistes de l'obra, que ens narren els seus records, anhels i vivències.

Valldemossa, amb els ulls de l'Arxiduc

Aquesta activitat, per a tercer cicle de primària, ESO i batxillerat, proposa un recorregut per Valldemossa per conèixer aquest poble tan lligat a la figura de l'Arxiduc.

Es visita ca na Bardina, la casa de Catalina Homar, vora els rentadors públics i la creu de terme i es passeja pels carrers que l'Arxiduc va recórrer per primera vegada fa prop de 150 anys. La visita va s'acompanyada de la lectura de diversos textos i acaba a la Cartoixa i dalt del penyal de la Beata per veure i gaudir de la història i la llegenda que habita el paisatge valldemossí.

Entre el cel i la terra: l'Arxiduc i Ramon Llull

És una activitat per a ESO i batxillerat que es va organitzar per primera vegada el curs passat per commemorar el setè centenari de la mort de Ramon Llull i el centenari de la mort de l'Arxiduc. Consta d'una ruta per paisatges de Valldemossa vinculats amb aquests dos personatges, entre els quals destaca Miramar.

El camí de l'Arxiduc

És una excursió didàctica per a alumnes de segon cicle d'educació primària, ESO i batxillerat. Guiada per Tomàs Vibot, transcorre pel conegut camí de l'Arxiduc en el qual, a més de gaudir del paisatge que va deixar embadalit a l'Arxiduc, els alumnes podran també conèixer el llocs per on va passar i on va viure.

La ruta es complementarà amb l'observació de la flora de la serra de Tramuntana, que en bona part l'Arxiduc va descriure a la seva obra Die Balearen i també amb el coneixement dels vells oficis de la muntanya.

Son Marroig i l'Arxiduc

La casa museu de Son Marroig és una institució privada que es va crear l'any 1927 amb la finalitat de preservar, divulgar i promocionar l'emblemàtica figura de l'Arxiduc.

Aquesta institució us ofereix una visita comentada a la possessió que fou propietat seva. L'objectiu principal de l'activitat, dirigida a tercer cicle de primària, ESO i batxillerat, és difindre entre els alumnes la tasca duta a terme per l'autor del Die Balearen.

La visita a la casa museu es completa amb un recorregut pels jardins, on es pot resseguir l'empremta de l'Arxiduc contemplant l'immens aljub, el mirador del galliner i el bell templet de marbre de Carrara, des d'on, amb la imponent mola de la Foradada als peus, es pot admirar una de les vistes més preuades de la costa nord mallorquina.

Totes aquestes activitats -i moltes d'altres- es poden concertar a través del programa educatiu Viu la Cultura.

Compartir el artículo

stats