Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

INICI DE CURS

Prop d'onze mil alumnes cursen enguany Formació Professional a les Balears

El Govern aposta per a aquests estudis com a una eina essencial per a millorar la qualificació professional dels treballadors

La inauguració del curs de Formació Professional es va fer al CIFP Son Llebre.

Aquesta setmana ha començat el curs de Formació Professional bàsica i dels cicles mitjà i superior a les Illes Balears, uns estudis que enguany cursaran un total de 10.795 alumnes. Encara no ha acabat la matriculació de l'FP dual i de l'FP a distància, tant les noves matriculacions com els alumnes que s'han presentat a les proves de setembre, i amb la mitjana i el ritme actuals es calcula que s'arribarà a prop de catorze mil alumnes en acabar el període de matriculació. El procés de matriculació de tota aquesta oferta formativa roman obert fins al 30 d'octubre.

Encara pendents de les dades finals, actualment, hi ha 1.787 alumnes matriculats a FP bàsica, dels quals 271 estudien a Eivissa, 12 a Formentera, 1.319 a Mallorca i 185 a Menorca.

Quant a l'FP de grau mitjà, hi ha un total de 5.716 alumnes matriculats, dels quals 568 estudien a centres d'Eivissa, 10 a Formentera, 4.498 a Mallorca i 640 a Menorca.

Finalment, 3.292 alumnes estan matriculats a cicles superiors d'FP, dels quals 294 els estudien a Eivissa, 2.766 a Mallorca i 232 a Menorca.

El curs 2015-2016 hi haurà 1.173 places docents de formació professional a totes les illes. D'aquestes, 7 places són de Formentera, 155 d'Eivissa, 143 de Menorca i 868 de Mallorca.

Enguany també es posa en marxa a Santa Eulària del Riu (Eivissa) el Centre Integrat de Formació Professional (CIFP) Can Marines, que s'obre amb una unitat del cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en producció agropecuària.

L'oferta total per al primer curs de formació professional presencial és de 382 cicles formatius: 92 d'FP bàsica, 184 de grau mitjà i 106 de grau superior. D'aquests 382 cicles, 293 s'imparteixen als centres de Mallorca (8.105 places), 41 als de Menorca (1.020 places), 46 als d'Eivissa (1.174 places) i 2 al de Formentera (24 places).

L'oferta formativa d'FP bàsica consta d'11 especialitats i s'imparteix a 42 centres de Mallorca, 7 de Menorca, 10 d'Eivissa i 1 de Formentera.

Pel que fa als cicles formatius de grau mitjà, enguany s'implanten els estudis de producció agropecuària al CIFP Can Marines, de Santa Eulària del Riu.

Així mateix, aquest curs s'ofereix un nou cicle de grau superior: el de direcció de serveis en restauració, a l'IES Calvià.

D'altra banda, l'oferta d'FP dual per al curs 2015-2016 suma un total de 220 places, distribuïdes en cinc famílies professionals: hoteleria i turisme, administració i gestió, electricitat i electrònica, informàtica i comunicacions, i transport i manteniment de vehicles. Durant aquest curs escolar s'implanten, com a novetat, 4 nous estudis d'FP dual: gestió administrativa (IES Alcúdia), sistemes electrònics i automatitzats (IES Manacor), instal·lacions electrotècniques i automàtiques (IES Politècnic de Palma) i administració i finances (IES Ses Estacions de Palma).

Acte d'inauguració del curs

L'acte inaugural del curs de Formació Professional es va fer al Centre Integral de Formació Professional Son Llebre. Durant la visita a aquest centre, el conseller d'Educació, Martí March, afirmà que la seva conselleria aposta per la Formació Professional com a una eina esencial per a millorar la qualificació professional dels treballadors illencs.

Molts cursos d'FP s'organitzen en col·laboració amb entitats i diferents departaments del Govern. N'és un bon exemple la col·laboració amb la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, ja que és la responsable de la gestió de l'edifici on està ubicat el CIFP Son Llebre i de la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual que té el mateix nom. De fet, gràcies a un conveni entre la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i la Conselleria d'Educació i Universitat, els alumnes d'aquest centre integrat tenen la possibilitat de dur a terme les pràctiques en aquesta residència.

D'altra banda, la col·laboració amb la Conselleria de Salut permet que s'imparteixin cicles formatius de formació professional de sanitat i que les pràctiques formatives i el mòdul Formació a centres de treball (FCT) es facin als hospitals. A més d'això, des de principi d'aquest curs, els alumnes del cicle formatiu de grau mitjà d'emergències sanitàries (impartit a l'IES Josep Maria Llompart de Palma) i els dels cicles formatius de grau superior d'imatge per al diagnòstic i medicina nuclear (impartit també a l'IES Josep Maria Llompart) i de laboratori de diagnòstic clínic i biomèdic (impartit a l'IES Francesc de Borja Moll de Palma) faran les classes pràctiques a l'Hospital Son Espases.

També s'han establert col·laboracions amb la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, de la qual depèn el SOIB. Aquest servei organitza diferents accions formatives que permeten obtenir un certificat de professionalitat.

El CIFP Son Llebre és un centre integrat de formació professional de l'àrea d'atenció social de la família professional de serveis socioculturals i a la comunitat. A més d'aquest, actualment a Mallorca hi ha el CIFP Nauticopesquera (Palma) i el CIFP Joan Taix (sa Pobla), que també són centres d'FP integrats.

Compartir el artículo

stats