Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Què és cultura

Una visió de la Cultura

Cultura, el Saber i el Coneixement acumulats al llarg de segles per la Humanitat

L´origen de l´Univers. Youtube

Les Arts, un mitja de comunicació de Cultura. Productes estètics per transmetre idees i emocions, productes comunicatius de la visió que l´autor te del Mon mitjançant recursos plàstics, lingüístics, musicals, escènics o d´altres. La profunditat i els volums del Somni de Constantí de Piero della Francesca, el realisme màgic dels Cent anys de Soledat de Gabriel Garcia Márquez, els poemes descriptius de Campos de Castilla de Antonio Machado, Maria Callas cantant Vissi d´arte de l´opera Tosca de Giacomo Puccini, la Grande Bellezza de Paolo Sorrentino i també la perfecció de les obres i les maquines de Leonardo da Vinci. En un altre context, el filòsof mallorquí Ramon Llull va utilitzar la combinatòria per observar els elements de la natura a la recerca d´una lògica universal i ho va anomenar Art. Bellíssims llenguatges de comunicació de la Cultura dels humans.

Però al darrera de la Cultura, tal com ho entenem a dia d´avui, hi te que haver generació de Coneixement. El Coneixement, l´enorme tresor recollit per la Humanitat al llarg de tants de segles aplicant la seva intel·ligència individual i col·lectiva. Creadors i intèrprets a la recerca de la Veritat, Cultura que flueix de generació en generació.

L´Art es l´excel·lència en el gust per gaudir de la Cultura, va fer part de la transmissió entre uns i altres del Saber aplicat a la resolució de necessitats i a la millor adaptació al nostre entorn. Però en les fronteres del Saber apareix la Ciència, la autentica font del Coneixement. L´epur si muove de Galileo Galilei davant la santa inquisició va desplaçar a la humanitat del lloc central que religions i filosofies li havien assignat. Fa uns cinc cents anys, la Ciència va venir a trastocar i a enriquir el mon del Saber i de la Cultura i a moderar la supèrbia del humans.

Fa milers d´anys que els humans descobriren el foc, una enorme avantatge competitiva. Després les primeres maquines com la roda feren possible realitzar obres abans inimaginables i la agricultura, la metal·lúrgia, la escriptura, la cartografia, el paper, la brúixola, la impremta, la energia elèctrica, las comunicacions, la propulsió mecànica, la medicina o Internet i totes les seves aplicacions, les Tecnologies dels humans. I des de un principi les Arts i perquè no dir-ho també les armes. Tot obra del Saber i del Coneixement i de la intel·ligència de la espècie humana; la única espècie sorgida sobre planeta Terra capaç de conèixer el seu entorn, resoldre problemes i cercar la Felicitat. Des de la simple observació que el va dur a dominar el foc fins a les recents hipòtesis dels científics actuals a la recerca de l´origen de l´Univers.

Molts de segles de Cultura basada primer en creences revelades i que en l´actualitat te a la Ciència com a font de coneixement a la recerca de la Veritat. Des de les èpoques de l´Antic Testament fins als Big Data, el modelat descriptiu i predictiu i la intel·ligència artificial, un llarg camí de generació i comunicació. Una comunicació en la que el llenguatge matemàtic apareix i s´imposa, per la seva perfecció, potencia i precisió i també per la seva bellesa.

La Ciència i el llenguatge matemàtic, el Cor de la Cultura d´avui i del futur immediat de la Humanitat.

Compartir el artículo

stats