Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Què és la cultura?

Què és la cultura?

Em desperta na Mònica Terribes, em sent desorientat però la seva veu crítica em posa en marxa. Després de prendre un bon cafè -de comerç just, clar- ja puc conversar sobre tot allò que ens espera. Un dia més, fer escola, fer que algun jovenet conegui què és la cultura. Però, realment, què és la cultura?

Transmetre coneixements i compartir aprenentatges? Aconseguir que qualsevol persona desenvolupi valors i criteris prou dignes com per arribar a ser feliç? Crear comunitat que visqui de manera particular el sentit de la vida i la visió del món? En definitiva, la CULTURA és semblant a l´agricultura però sense camp. És a dir, una tasca infinita de la qual mai no saps quin rendiment n´obtindràs.

Escoltar ràdio, llegir poesia, somniar truites, escriure a la pissarra, dibuixar a les parets brutes, mirar youtube per aprendre, enviar un tuit als ocells del bosc, contemplar la immensa blavor, olorar un pa, un formatge, i tastar la màgia d´un vinater, reviure rutes, viatges i eixides compartides, sentir una tonada, un blues, un primer moviment simfònic o la veu d´un poeta de melodies€ tot això, i més, és la meva cultura, potser només és meva, però no la vull únicament per a mi. I per això n´aprenc i n´enseny un poc cada dia.

La humanitat viu la cultura sempre en plural. Tothom és aprenent, mestre, creador i consumidor de cultura. A S´Altra Senalla, a través del comerç just, no volem aconseguir res més que crear vincles afectius, emocionals, responsables, sincers i dignes entre productors i consumidors, entre cultures i realitats que es necessiten per canviar aquest món d´especuladors, de malbaratadors, de destructors, de responsables de polítiques irresponsables i, potser, irrecuperables, que no han procreat més que misèria. Cridam a favor de la cultura amb majúscules: CULTURA de la solidaritat, de la pau, de la justícia, de la dignitat€ per a tothom, per a tots els pobles, del Nord i del Sud, sobretot del Sud, dels desafavorits per la cobdícia desenfrenada dels de sempre.

Aquest dia acaba, la televisió promou dolços, perfums, cotxes o humor sense gràcia, la xarxa em comunica que hi ha vint correus pendents, el FairPhone fa fum de missatges no oberts, i jo pens que demà serà un altre dia. Que el que val la pena és xerrar una estona, només la paraula i la mirada ens farà lliures cada dia de les penes d´un món consumit, sense sentit. Bona nit.

Els llibres, les músiques, els somnis i els carrers€ seran sempre vostres i nostres.

Compartir el artículo

stats