Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DONES I CIÈNCIA

Cartes en l´espai i el temps

Per sort hi ha dones com tu, Caroline, que ens fan viatjar per nebuloses i posen música als cometes...

Caroline Herschel.

Apreciada Caroline,

No sé si ho saps, però vaig néixer a Milà en el mes de maig del 1718. Deien de mi que era diferent, perquè ja des de molt petita m´interessaven les matemàtiques i les llengües. Als 7 anys ja dominava el grec, el llatí i l´hebreu, i als 9 anys vaig publicar un discurs en llatí en defensa de l´educació per a les dones.

Ja d´adolescent vaig estudiar les matemàtiques de Descartes, Newton, Leibniz i Euler. Vaig tenir un pare que em deixava participar a les reunions científiques que organitzava. Tanta ciència no va impedir que tingués també una formació religiosa: ciència i religió no tenen perquè ser incompatibles. Això sí, vaig publicar llibres de filosofia i matemàtiques (de càlcul diferencia i integral, sèries infinites, equacions diferencials, àlgebra...). Per això vaig arribar a ser membre de l´Acadèmia de Ciències de Bolonya.

Just un any abans del teu naixement, estimada Caroline, al 1749 em varen proposar per ingressar com a professora a la Universitat de Bolonya, però en vaig declinar l´oferiment. Els darrers quaranta-set anys de la meva vida els vaig dedicar a la cura de dones malaltes i moribundes a l´hospici. Molts creuen que aquest és el paper de la dona: servir els altres.

Per sort hi ha dones com tu, Caroline, que ens fan viatjar per nebuloses i posen música als cometes...

Maria G. Agnesi, 1718-1799

Apreciada Maria,

No sé si ho saps, però igual que Maria G. Agnesi deixà aviat els seus estudis matemàtics, jo vaig deixar els meus inicis musicals, malgrat que deien de mi que era una cantant d´òpera destacada. Però tant se val; només cantava quan dirigia el meu germà William. Tanmateix amb el poc menys de metre i mig d´alçada i el poc atractiu físic que em deixaren la pigota i el tifus no hagués arribat massa lluny. També vaig abandonar el meu Hannover natal i vaig anar a viure a Anglaterra amb el meu germà. Ell i el meu pare em van conduir pel camí de l´astronomia i la matemàtica. A la meva mare no li agradava: deia que les dones s´han de dedicar a les tasques de la llar. Per sort el meu pare no ho veia així, i volgué que seguís els meus estudis.

Vaig passar a fer feina amb el meu germà en la construcció de telescopis, i vivíem al Carrer New King Street, 19 de Bath (on ara hi ha un museu). Ens passàvem les nits identificant nebuloses i galàxies. El sou del rei Jordi III em permeté tenir independència econòmica i continuar investigant. Diuen que he estat la primera dona en descobrir un cometa. De fet, ja en duc vuit.

Mort el meu germà, vaig haver de tornar a Hannover. Però tu, Maria, pots continuar amb el que camí que hem iniciat. Sembla que la nostra tasca s´ha començat a reconèixer: al 1828 la Royal Astronomical Society em va donar la medalla d´or, i al 1835 em va reconèixer com a membre honorari, la primera dona amb aquesta distinció...

Caroline L. Herschel, 1750-1848

Apreciades Maria i Caroline,

El món va fent canvis, però massa petits tal vegada... Caroline, estàs esgotant els teus darrers dies, i tu Maria ja fa mig segle que ens vares deixar: ens separa un segle!. Però el vostre saber és aquí. Les vostres matemàtiques i la vostra astronomia m´acompanyen en el meu dia a dia. Vaig néixer a Massachussetts, i he tengut més sort que vosaltres. La meva família és una gran defensora de la igualtat; el meu pare treballa de professor i en acabar les seves classes m´ensenya a contemplar el cel estrellat. També amb els meus càlculs matemàtics ajut a la navegació de les barques que van a pescar balenes

Ara, al 1847 he descobert un cometa, i som la primera dona americana que es pot dedicar a l´astronomia de manera professional. Fins i tot el rei de Dinamarca m´ha donat la medalla d´or.

Soc sufragista, i estic en contra de l´esclavitud. Simplement deman la igualtat i els mateixos drets per a tots els homes i dones.

Estic segura que les nostres petites aportacions serviran per obrir fronteres a dones que també faran història. Les nostres troballes els serviran per trencar barreres.

Maria Mitchell, 1818-1889

Segles més tard, l´Organització de les Nacions Unides ha decretat l´onze de febrer com a dia internacional de la dona i la nina en la Ciència. L´ONU justifica la proclamació d´aquest dia Internacional davant la necessitat de donar suport a les científiques i promoure l´accés de totes a l´educació, a la capacitació i a la investigació en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l´enginyeria i les matemàtiques. Segon les Nacions Unides, la ciència i la igualtat de gènere són vitals per realitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, inclosos en l'Agenda 2030

Caroline Herschel, Maria Gaetana Agnesi i Maria Mitchell n´han estat pioneres. Encara ara, una dona treballant en la recerca científica n´és l´excepció.

Històries com les aquí narrades en forma d´epístoles imaginàries ens ajuden a entendre com el passat ha de servir per canviar el present i sobre tot, el futur.

Compartir el artículo

stats