Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Obra literària

Llompart, camí literari

D´entre la seva obra poètica destaquen poemes com, De matí nasqué l´amor, un poema trist, nostàlgic i bell alhora, amb el qual l´autor es guanya el sobrenom de "poeta de l´enyor"

Obra literària

Josep Maria Llompart neix a Palma el 1925 i sobresurt, com a impulsor d´activitats de tot tipus en defensa de la llengua catalana a Mallorca, en tasques com a conferenciant, president de l´Obra Cultural Balear, assessor literari i professor universitari. Aquesta faceta d´home públic de vegades ha fet que no es donés la importància que es mereixia a la seva obra poètica que és de gran intensitat i qualitat, girant entorn dels grans eixos temàtics de l´Amor, la Mort i la Pàtria.

El seu camí literari comença el 1951 quan M. Sanchis Guarner treu a la llum l´antologia Els poetes insulars de postguerra, que inclou quatre poemes de l´autor.

Durant els anys cinquanta s´inicia en el món de la crítica literària a les revistes Raixa, Vida Nova i als volums anuals de Cap d´Any de la "Biblioteca Raixa".

Del 1956 fins al 1961 Josep Maria Llompart treballa amb Camilo José Cela en la revista Papeles de Son Armadans, la qual cosa és per a ell una finestra oberta a la literatura contemporània d´altres cultures.

Llompart, també destaca com a traductor poètic, principalment de poesia galaicoportuguesa, i també com a assagista literari i civil.

D´entre la seva obra poètica destaquen poemes com, De matí nasqué l´amor, un poema trist, nostàlgic i bell alhora, amb el qual l´autor es guanya el sobrenom de "poeta de l´enyor".

A Camí de la font, l´autor fa un homenatge a Pero Meogo, un trobador galaicoportuguès del segle XIII, on el cérvol i l´aigua tenen un simbolisme eròtic.

Primavera, és un encantador poema d´amor, d´un amor juvenil, dins el recull Poemes de Mondragó (1961), el bellíssim parc natural de l´illa.

O bé, Camí florit, que ens introdueix en el començament de la primavera a través d´un camí, que és un bé de Déu, ple de plantes silvestres, algunes molt boniques i d´altres no tant, però totes són fruit de la natura a la primavera. És un poema musicat i cantat per Maria del Mar Bonet, com d´altres poemes de l´autor.

Les dècades de 1970 i 1980 són els anys de màxima fecunditat literària. Publica el poemari Memòries i confessions d´un adolescent de casa bona (1974), el qual presenta algunes pinzellades personals del realisme històric. Els segueixen els volums, Mandràgola (1980, Premi de la Crítica Serra d´Or i el Premio Nacional de la Crítica), La Capella dels Dolors i altres poemes (1981, guardonat amb la Lletra d´Or). També durant els anys setanta enceta una etapa de traduccions: el 1976 surt a la llum el volum de Quinze poetes gallecs, al qual n´hi seguiren d´altres.

L´any 1982 és guardonat amb el Premi d´Honor de les Lletres Catalanes i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

El 1983 apareix l´Obra Poètica, que inclou tots els poemaris publicats fins aleshores.

Mor el 28 de gener de 1993, ara fa 25 anys, en la plenitud de la seva vida artística i enmig d´un seguit d´actes d´homenatge a la seva labor.

Compartir el artículo

stats