Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La mestra

La literatura de Gloria Fuertes és, diríem, equitativa: escampa idees -positives, commovedores, intel·ligents, estimulants- tant en la que escrivia per a adults com en la que escrivia per a infants

Gloria Fuertes.

No parlam de docents ni d´escoles. Sinó de la mestra Gloria Fuertes. Poeta. Dona. Durant els darrers mesos ha estat homenatjada per una majoria i també menystinguda per qualque intel.lectual ja catalogat en la nòmina dels que, a certa premsa capitalina, exerceixen allò que s´ha definit encertadament com a "desfachatez intelectual". Cap problema. Cadascú és com és, creu en el que creu, li agrada el que li agrada i expressa el que vol expressar. O ocupa el lloc que vol ocupar. O aspira a allò que vol aspirar. Possiblement Gloria Fuertes ocupa el lloc que va voler ocupar i té, almenys enguany, el reconeixement que potser somiava tenir. No importa. Per a nosaltes, El libro de Gloria Fuertes para niñas y niños, preparat per Jorge Cascante, i magnificament il.lustrat per Marta Altés, és de lectura imprescindible. A la portada també s´hi diu: Versos, cuentos y vida. La vida, un recull d´anècdotes sucoses i també d´opinions de la poeta, ve redactada per l´editor, i tot plegat mostra el que era Fuertes i molt del que pensava i, sobretot, molt del que feia. Amb llibertat. Amb humor. Amb intel.ligència. Amb sinceritat. Per si fos poc, l´edició és preciosa. Enhorabona, Blackie Books!

La literatura de Gloria Fuertes és , diríem, equitativa: escampa idees -positives, commovedores, intel.ligents, estimulants- tant en la que escrivia per a adults com en la que escrivia per a infants. Enamorada, apassionada, pacifista, feminista, humanitària, franca, sempre, a més, joganera. Sí, en vida, devia ser de difícil convivència: ho és tothom amb un caràcter ferm i amb desig d´independència. Al final del seu viure segurament representava un paper: el de la pròpia Gloria Fuertes. I qui no ho fa?

Obrim a l´atzar El libro de Gloria fuertes para niñas y niños: "Pides limosna, niña?

-No, señor. Pido amigos" (32); "Don Palillo de Madera/ nació en la sierra./ -De la sierra de aserrar/ y no la de nevar (45);

"-Què és un león?/-Un señor que lee mucho..." (75); "Como el tren de mi infancia/ niños de tercera clase,/ niños del cuarto mundo,/ niños del quinto color..." (112); "En esto de los Derechos de la Mujer se avanza a paso de caracol paralítico" (236)... etc. I els contes de Pelines, de Coleta, Cangura para todo, La gallina que no sabía poner huevos... I no podem copiar sencers poemes llargs com Todo espera que te espera, Como se dibuja un castillo, Paisajes para que los pintes, Tango, El ratón domador de gatos, En la playa, La Brisa y el Viento, etc.

Dues coses més. Una: molt tendres i suggeridores, les il.lustracions de Marta Altés. I la darrera: per als pares i mares que sovint ens diuen: "És que jo no sé contar contes als meus fills petits". Amb El libro de Gloria Fuertes para niñas y niños, s´ha acabat per ara el vostre problema.

Compartir el artículo

stats