Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Música

Holst, astrònom

El compositor Gustav Holst compongué una visió musical dels planetes del sistema solar

Holst, astrònom

Fa unes setmanes la nostra Orquestra Simfònica va proposar unes interpretacions, pensades per públic escolar i familiar, d´una obra curiosa: Els Planetes de Gustav Holst.

L´obra, estructurada en forma de suite simfònica, consta de set moviments, a cada un dels quals el compositor intenta oferir la seva visió de cada un d´aquests companys de viatge estel·lar. I a més, cada moviment té com a sots-títol un qualificatiu. Així Mercuri és el missatger alat; Venus, el portador de la pau; Mart, el portador de la guerra; Júpiter, el portador de l´alegria; Saturn, el portador de la vellesa; Urà, el màgic i Neptú, el místic.

Podem o no estsr d´acord amb aquesta manera de veure els planetes, però és la del compositor, la que ell va intuir fa un segle (hi feu feina entre 1914 i 1918), quan escriví l´obra, sens dubte la més famosa d´entre totes les seves.

Hom pot demanar-se: I la Terra? I en efecte, haurem de respondre que Holst no li va dedicar cap dels moviments a aquesta obra. I Plutó? Tampoc, ja que es va descobrir anys més tard, el 1930. De totes maneres avui Plutó té una consideració especial i els astrònoms ja no l´inclouen entre els planetes considerats com a tals. Al costat de Ceres i Eris, Plutó és avui el prototip de la categoria nomenada planetes nans. Cosa ben correcta si pensam que el seu diàmetre és dues terceres parts del de la Lluna.

Compartir el artículo

stats