Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Infantil/Juvenil

De déus nòrdics

En la novel.la hi és Thor amb el seu Martell, hi és Odin -tort d´un ull- i hi és Loki, el més trapella dels déus dels víkings

Neil Gaiman.

Neil Gainman és, sens dubte, un dels noms importants de la literatura fantàstica actual en llengua anglesa, i també en l´àmbit de la literatura per a infants i especialment en el món del còmic. Aquí va construir el magnífic guió de The Sandman. Per a infants, Coraline va sorprendre al seu moment lectors i crítics. Pel que fa a la fantasia, destaquem les novel.les Interworld (primera d´una trilogia) i Los hijos de Anansi, entre d´altres pròpies o amb col.laboració. Odd y los gigantes de escarcha és un relat no gaire llarg a través del qual Gainman permet conèixer alguns dels delits dels principals déus de la mitologia nòrdica, presentats com a sers amb molta d´humanitat. Això sí, transformats ara en animals per mor d´un engany al qual els ha sotmès un gegant de gel.

En la novel.la hi és Thor amb el seu martell -objecte que propicia l´engany-, hi és Odin -tort d´un ull, sever, no gens parlaire- i hi és Loki -el més trapella dels déus dels víkings. Hi són transformats respectivament en ós, àguila i raboa. I hi és també Freya, la deessa bella, capaç d´enamoorar fins i tot els gegants de gel. Una passió que és a l´origen de la situació relatada.

Vet aquí l´interès principal del relat: el protagonisme d´Odd, un al.lot humà, coix per mor d´un accident al bosc, orfe de pare per mor d´un fet tràgic a la mar, i molt estimat per la seva mare, dona escocesa raptada pels víkings en un dels seus raids marítims a terres més meridionals. Odd és un huma entre els déus. Però, és ell qui els ajuda, és ell qui dóna sol.lució intel.ligent al problema que el conte proposa. Perquè és un al.lot valent, hàbil, de voluntat ferma i decidit. Cansat de ser menystengut pel padrastre, Odd se´n va a viure en una cabana en el bosc i allà trobarà l´aventura que el fa tornar a la fi més gran i més capaç de superar les seves limitacions. Un relat correcte que atraurà els lectors amants de les fantasies mitològiques.

Però, a més, el llibre, que és un producte editorial francament atractiu, és il.lustrat per un dels grans dibuixants de la cultura britànica (conegut per llibres i per col.laboracions a la premsa), multipremiat com Gainman: Chris Riddell, autor de les sagues d´Ottoline o d´Ada Goth, que ja ens ha plagut comentar en aquestes pàgines. Riddell té un dibuix ric, enèrgic, d´un blanc i negre molt expressiu, naturalista en el fons, capaç de caricaturitzar tendrament els seus personatges i d´omplir equilibradament dobles pàgines sense destorbar gens la lectura del text.

Compartir el artículo

stats