Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

D´un vell mite

Novel·la d´aventures, doncs, amb intriga, amb sorpreses, amb bons i dolents, amb acció oportuna en llocs insospitats. Un bon premi

Francesc Puigpelat. Cruïlla

La ciutat secreta del Toubkal, de Francesc Puigpelat, recupera un dels vells mites de les novel.les d’aventures. I el recupera feliçment amb bona traça, bona escriptura, bon ritme i eficàcia narrativa. La novel.la ha guanyat el premi Gran Angular, 2017. L’enhorabona. Un sol retret críticament positiu a l’edició: el nou format de la col.leció Gran Angular (Cruïlla) és molt atractiu, sens dubte més que l’anterior, envellit; i no obstant és, per a nosaltres, desequililbrat. Pàgina massa llarga. 33 línies per 50 caràcters en el vell format (aproximadament). 39 línies per 65 caràcters en el nou (aproximadament). Ens hi haurem d’avesar. Cap problema. Anem a allò que importa.

Francesc Puigpelat té publicats altres interessants treballs per a lectors infantils/juvenils com El nen que va xatejar amb Jack Sparrow o La nena que es va convertir en mòbil. Algun ha resultat també premiat en reconegudes convocatòries. Parlam, doncs, d’un bon escriptor, amb ofici, i parlam d’un creador fener.

Però, anem ja al mite: l’Atlàntida. La ciutat perduda. I’illa desapareguda per causa de qualque inesperat cataclisme. Potser un continent... Quasi res. Tot un repte. I Puigpelat l’afronta amb seguretat i encertadament. La lectura de la novel.la, i el coneixement progressiu de l’entorn on es desenvolupa i dels protagonistes i antagonistes de l’aventura, ens suggereixen qualque record o referent de l’espècie Orzowei, Indiana Jones o El pacient anglès. Ben distintes com es veu.

Són just apunts: pintures rupestres de quan el desert nordafricà (al Marroc, ran de la serralada de muntanyes dominades pel cim del Toubkal) era una ampla i rica sabana o la datació de la novel.la en uns anys en què els nazis campaven per la zona. En aquest cas per cercar-hi bé orígens nobles de la raça ària bé els grans tresors que, segons totes les llegendes, la sempre misteriosa Atlàntida contenia (o encara conté?). La novel.la inclou recerca arqueològica, drama familiar, iniciació dels joves protagonistes, especialment de la jove Fàtima, intel.ligent i agosarada, ferma i lleial, esperits del desert, confessions, tresors ocults, i no n’és el menor una gran biblioteca, trets, bregues, escapades, obscurs laberints subterranis...

Novel.la d’aventures, doncs, amb intriga, amb sorpreses, amb bons i dolents, amb acció oportuna en llocs insospitats. Un bon premi.

FRANCESC PUIGPELAT

La ciutat secreta del Toubkal

Cruïlla, 160 pàgines, 11,95 €

Compartir el artículo

stats