Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Qué és la cultura?

Qué és la cultura?

La sort que tenim els que estudiam Ciències Socials és que a l'hora de definir un concepte tan abstracte o, sí més no, tan general com és ara la Cultura podem recórrer a qualsevol dels manuals que tracten de forma rigorosa conceptes com l'etnicitat, el nacionalisme, la societat, la diversitat, el multi culturalisme, la lingüística o, com és en aquest cas, el concepte de Cultura.

L'Antropologia és una d'aquestes disciplines de les Ciències Socials que ens ajuden de manera efectiva en l'anàlisi i definició de Cultura, de manera que, entès el concepte, s'ens fa més fàcil transitar pels camins marcats amb les fites que els grans científics socials han posat al nostre abast.

Un d'aquests científics és l'antropòleg nord-americà Marvin Harris que ens indica que: "des de la perspectiva antropològica el concepte de Cultura sempre ha estat relacionat amb el concepte de societat i s'identifica en certs processos generals que han de ser tinguts en compte a l'hora d'explicar perquè els costums, les tradicions i les conductes són, a l'hora, tan diferents i tan semblants arreu del món".

Existeix un consens, més o menys generalitzat dins la comunitat científica, que va en la direcció del que ens diu Harris en el seu llibre publicat el 1981 per Alianza Editorial, "Introducción a la Antropología General", on l'autor fa un repàs general i alhora rigorós de les quatre disciplines de l'Antropologia: Física, Lingüística, Arqueològica i Cultural.

Harris idò, defensa que "la cultura fa referència a les tradicions apreses i socialment adquirides que apareixen en la forma rudimentària, original, entre els mamífers, especialment entre els primats".

Quan els antropòlegs parlen d'una cultura humana normalment es refereixen a l'estil de vida total, socialment après d'un grup de persones, que inclou els modes pautats i recurrents de pensar, sentir i actuar."

Harris apunta també que no només es refereix als assoliments literaris i artístics ni als barems de les elits "cultes". Pels antropòlegs un llanterner o un granger són tan "cultes" com els col·leccionistes d'art o els aficionats a l'òpera. L'estudi de les vides de la gent normal i corrent és tan important com el de les vides de persones famoses i influents.

Totes aquestes definicions de la Cultura tenen un precedent en la història de l'Antropologia: són les afirmacions de Sir Edward Burnett Tylor, fundador de l'antropologia acadèmica en l'àmbit de parla anglesa i autor del primer llibre de text d'Antropologia General, diu: "La Cultura (€) en el sentit etnogràfic ampli, és aquest tot complex que abasta coneixements, creences, art, moral, dret, costums i qualsevol altra capacitat i hàbit adquirit per l'home en tant que és membre de la societat.

La condició de la cultura en les diverses societats de la humanitat, en la mesura en què pot ser investigada segons els principis generals, constitueix un tema apte per a l'estudi de les lleis del pensament i l'acció humana."

Compartir el artículo

stats