Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Filosofia

Filosofia de la religió

L´expressió Filosofia de la religió va ésser introduïda per Hegel a la segona meitat del segle XVIII. No és tracta de ser religiós ni antireligiós sinó de pensar sobre la religió

Pere Lluís Font.

Quan escoltem la expressió filosofia de la religió es sol tenir la tendència a considerar que es qüestiona el fet de la religió, per inclús negar-la, així que cal aclarir els conceptes. Si parlem de "filosofia de..." sempre és per analitzar críticament la disciplina objecte d´estudi. En aquest cas, l´autor Pere Lluís Font ho aconsegueix amb èxit a la seva obra titulada Filosofia de la religió. El llibre consta de sis assaigs i una nota sobre Henry Duméry, destacat filòsof de la religió. Es fa patent a l´obra que l´autor ha estat professor d´història de la filosofia moderna i de filosofia de la religió a la Universitat Autònoma de Barcelona, ja que demostra uns grans coneixements sobre el tema i una excel·lent eloqüència filosòfica.

És important tenir en compte que és una activitat "relativament jove i pràcticament sense tradició acadèmica aquí, que fa un tractament no religiós de la religió" i l´autor s´encarrega de fer-ne un estudi exhaustiu. Es pot dir que el nom va ésser introduït per Hegel a la segona meitat del segle XVIII, ens aclareix que no és tracta de ser religiós ni antireligiós sinó de pensar sobre la religió. S´ha de dir que quan es refereix a la religió principalment parla del cristianisme.

Els sis capítols que componen el llibre tenen com a base els apunts que va fer servir a les seves classes i són autònoms entre ells, per tant, es requereix tenir una bona base filosòfica e històrica per poder treure el màxim profit a la lectura. Té una estructura molt didàctica, comença el primer capítol fent una introducció a la Filosofia de la religió, ja que hi ha dues maneres de tractar el fet religiós, que són mitjançant la teologia o la filosofia de la religió. És clar que tothom creu en l´existència de la religió, independentment de la creença en Déu. La relació entre la filosofia i la religió ha estat sempre complexa, hi ha hagut diferents maneres de entendre-la ja que no podem parlar d´un mètode únic. A més, el tema religiós no és només un tema privat sinó que és cultural. Al segon capítol es relacionen l´experiència religiosa amb la estètica i la ètica, ja que tenen similituds i diferències entre elles. El tercer capítol es centra en la relació entre fe i raó, relació que sempre ha estat basada en el conflicte i l´idil·li. Al capítol quart l´autor ens demana què és creure, per concloure que es tracta de tenir fe, el que implica convicció i compromís. El capítol cinquè ens explica les tres cosmovisions filosòfico-religioses que hi ha. El sisè i darrer capítol ens exposa el tema del monoteisme, on es defensa "l´afirmació d´un sol Déu, personal i transcendent al món".

És una lectura profunda que ens convida a una reflexió transcendental pròpiament humana.

Compartir el artículo

stats