Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Articles

El quadern erràtic

Climent Picornell.

En Climent Picornell té un quadern. Hi apunta tot. Aparentment desordenat, amb el temps s´infla, afegeix papers i papers, retalls de diaris, trossos de torcaboques del bar Bosch on berena o escriu a qualsevol pàgina el darrer comentari sentit, la darrera lectura feta o qualsevol altra curiositat que li hagi cridat l´atenció. Des de fa molt d´anys és el talaier de la seva talaia alta des la que observa com flueix la vida. Llavors les idees recollides les fa seves les repensa, lliga, relaciona, n´extreu un matís fugisser i de tot això en surt els jardins d´altri, que deixen de ser aliens per convertir-se en una síntesi personal, irrepetible.

El llibre recull un conjunt d´articles que foren publicats setmanalment al diari Balears i en el seu blog (http://jcmllonja.balearweb.net/). Arreplegats sota el títol de Més jardins d´altri i altra fullaraca. És el segon de la sèrie del jardins d´altri. I el títol es justifica perquè s´hi presenten un conjunt de cites dels més diversos autors, arreplegats d´aquí i d´allà, anècdotes, refranys, aforismes, reflexions. En Climent es preocupa molt de deixar constància d´on surt tota aquella informació i a bona part dels encapçalament dels articles ho explica. No menys de deu vegades repeteix com ho arreplega. Una mostra: Són comentaris i citacions inconnexes i falsament erudites. I una altra de regal: El Jardins d´altri són enfilalls del que he pellucat per altres llocs. Molt sovint amb poc sentit. Un pagès d´això en diria fer tala, però hi ha més. Efectivament, pelluca, però també és qui ho posa dins el sac i el deixa ben fermat.

I de què parla en el llibre? Tenint en compte la seva definició dels jardins ja ho podem suposar: de tot i molt. Divers. Però sempre lligat amb sentit, com si fes un ram de plantes diverses entre les que ell hi estableix una relació per crear una idea nova o mostrar una fàcies inèdita de la realitat. Com els cavalls de l´escac bota de blanc a negre sense perdre el fil. Per qui el conegui és fàcil d´imaginar-lo meditant prop de l´àngel de la Llonja o practicant el peripatetisme per les planes de Sant Joan. De tota manera, sí que hi ha temes recurrents i alsque hi dedica una major atenció. Possiblement, el tema més concorregut és el de refranys o aforismes, dels qual en cita un grapat de sinònims. Els dedica articles sencers. Des dels més pròxims a nosaltres, amb classificació inclosa dels més usats als més pretensiosos i sofisticats. Com és natural hi ha abundants cites d´Òscar Wilde possiblement l´autor citat més vegades en els contextos més diversos. També Joan Guasp pel seu recull Animus Iocandi, creador del museu virtual de l´aforisme a Consell que bé mereix una visita (museuaforisme.blogspot.com.es). I excel·lent la cita que fa de Jordi Wagensberg amb la seva definició: Un aforisme és un pretext per a un text fora de context.

És difícil resumir amb poques paraules tota la complexitat del llibre, però per fer-nos una idea del llibre s´han seleccionat quinze pàgines a l´atzar i s´han contat les cites que es fan a cada una d´elles. De les trenta-i-tres ratlles del text surt una mitjana de quinze cites, una per cada dues línies. Difícil d´extractar! Però hi ha certes regularitats dels moments d´escriure., aquest jardins d´altri es veuen que tenen relació amb el temps atmosfèric, així que hi ha articles de primavera, estiu, tardor, hivern, juny, agost. L´estiu guanya, deu ser vera que a l´estiu llegeix més com afirma. El llibre té una excel·lent presentació amb una imatge excel·lent del conegut autor de còmics Max.

El llibre pren el seu nom de l´obra de Adolfo Bioy Casares: De jardines ajenos. I em ve a la memòria un dinar compartit amb Climent, Biel Mesquida i Nadal Batle al restaurant La Biela de Buenos Aires. A pocs metres de la nostra taula dinava Bioy Casares, elegant, pulcre, amb aire distingit. En Climent durant l´àpat va dissertar sobre l´obra Bioy de qui va resultar ésser-ne un entès. Llavors encara no havia publicat els seus jardines, però sempre m´ha agradat pensar que el record d´aquell dia ha tingut a veure amb la tria el títol per en Climent. No li he demanat, però. No vull rompre l´encant.

Compartir el artículo

stats