Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bibliomúsica

Rossini, un viaggio musicale

Coincideixen la proposta que fa el Liceu de Barcelona sobre una òpera de Rossini, Il viatggio a Reims, amb un aniversari del compositor

Rossini

Enguany ha fet dos-cents-vint-i-cinc anys del naixement d´un dels compositors més curiosos de la història de la música. Gioachino Rossini nasqué a la ciutat italiana de Pesaro el 29 de febrer de 1792 (i morí a Passy, prop de París, el 13 de novembre de 1868).

La seva vida és, sens dubte, de novel·la, dóna per molts capítols plens d´aventures i curiositats. Stendhal (Henri Beyle) així ho va saber veure. Contemporani del músic, l´escriptor era un gran admirador de la seva obra, de les seves òperes en particular i per això n´escriví una semblança que és, a la vegada, un exercici d´escriptura ben feta. El volum es publicà l´any 1823, quan el compositor tenia trenta un anys i l´autor de la biografia quaranta. De Vida de Rossini n´existeixen algunes versions en castellà a diferents editorials.

La vigència d´aquesta biografia, avui, és dubtosa. Com a anàlisi crítica de l´obra podríem dir que està del tot superada, tot i que encara serveixen algunes consideracions que el francès fa d´algues òperes rossinianes. Ara bé, el valor del text ens ve per altres camins: pel de la contemporaneïtat entre biògraf i biografiat i pel de la qualitat. Que ambdós fossin contemporanis és un valor afegit i que darrera l´autoria del llibre hi trobem un dels clars exponents del romanticisme europeu també és cosa a considerar. Per tant, el llibre és del tot recomanable.

Coincidint amb l´efemèride de l´Any Rossini, el Liceu de Barcelona ha programat, com a preludi de la temporada d´òpera, Il Viaggio a Reims, una espècia de Cantata escènica que Rossini compongué l´any 1825, un any després d´haver acceptat fer-se càrrec de la gestió del Théâtre Italien de París.

Il viaggio no és una òpera convencional, de Dramma giocoso el qualifica el mateix Rossini. I és així, quasi no es necessita escenografia, no passa res, no hi ha acció. Tota la història succeeix en un balneari, prop de Reims, la ciutat en la qual ha de tenir lloc la coronació de Carles X com a rei de França. En aquest indret es troben diferents convidats vinguts de diversos llocs d´Europa i com que no poden continuar el camí, decideixen organitzar una festa al balneari. Per tant l´òpera és un conjunt d´àries, duos i concertants, d´una qualitat indiscutible. El concertant de finals de l´acte primer és una autèntica obra d´orfebreria musical: desset veus canten conjuntament durant quasi deu minuts. Ni Mozart a Le Nozze di Figaro va fer cosa igual.

Emilio Sagi entès molt bé la part escènica d´aquesta producció i els encarregats de la part musical han sabut triar bones veus rossinianes, moltes de les quals han debutat a Barcelona amb aquest títol.

Pel que fa als enregistraments, recomanables, tant en disc com en DVD, els dirigits per Claudio Abbado, amb veus de la talla de Cecilia Gasdia, Lucia Valentini-Terrani, Lella Cuberli, Katia Ricciarelli, Eduardo Giménez, Francisco Araiza, Samuel Ramey, Ruggero Raimondi, Enzo Dara, Leo Nucci, o Raquel Pierotti, entre d´altres. Qui pot oferir més?

Compartir el artículo

stats