Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Peixos

Aigua Molla

El lèxic usat en el llibre és d´una riquesa colossal. Té la paraula justa per a cada situació, per a cada descripció geogràfica, per a cada acció, per a cada sentiment d´aquestes truites tan humanes i tan cultes

Josep Cuello Subirana.

La literatura d´animals o sobre animals és molt abundant. Possiblement no hi hagi cap grup taxonòmic que no estigui representat a qualque obra. Josep Cuello, s´apunta a aquesta vena literària per la seva formació de biòleg, especialista en genètica, però amb una ullada naturalista d´observador atent. Viu a cavall entre Barcelona, Menorca i els Pirineus i d´aquests llocs n´ha extret obres sobre papallones, bolets o sobre truites de riu que és el cas que avui ens ocupa. Precisament del seu vast coneixement sobre els Pirineus ha extret la inspiració per contar l´experiència vital d´Envisa, una truita de riu ben especial, de qui relata les seves vivències.

El relat de la biografia de la truita és plena de situacions d´un gran interès, des de la manera de criar-les, a la vida de cada dia dins el riu, les descripcions dels paisatges, dels rius i bassals on fa vida, la relació amb les altres truites, la xerrameca constant amb totes les companyes (quina truita més xerraire!). La lluita per la vida manifestada per la preocupació constant per burlar els pescadors de canya o altres espècies animals ocells que des d´un arbre vigilen l´aigua, altres espècies de peixos o les serps i llúdries sempre a la caça. Expressa la tristesa per les caigudes de col·legues per un ham assassí (com ella mateixa al final de la història). I perquè no hi falti de res també són visitades pels turistes sempre disposats a sorprendre-se´n davant qualsevol espectacle. La descripció dels desplaçaments d´un costat a un altre, d´un rierol a una bassa més ampla, els bots contracorrent, la tècnica de natació són d´un interès extraordinari. Quins coneixements demostra l´autor de l´etologia de les truites! Sorprèn la cultura que han desenvolupat les truites coneixedores d´històries i contarelles antigues. Una relata la història de l´agró, recollit del Llibre de les Meravelles de Ramon Llull. L´autor humanitza a les truites i relata les contínues discussions i reflexions que tenen que són en realitat un reflex de la vida humana amb línia amb la millor tradició de literatura protagonitzada per animals. No hi ha tema que no sigui considerat per l´Envisa i els seus amics, mostren una preocupació constant per tot els que els envolta: el paisatge, l´estètica, les creences, la vida, la mort, l´amor, la sexualitat.

Capítol especial mereix el lèxic usat en el llibre que és d´una riquesa colossal. Té la paraula justa per a cada situació, per a cada descripció geogràfica, per a cada acció, per a cada sentiment d´aquestes truites tan humanes i tan cultes. L´estructura del llibre està molt ben aconseguida, no es perd el fil en cap moment, els diàlegs que es mantenen són coherents i els personatges són perfectament descrits, cada un en la seva personalitat pròpia dins aquest massa de truites que circula amunt i avall dins les aigües dolces.

Compartir el artículo

stats