Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Gastronomía

Varietats de vinya de les Illes Balears

És una eina cabdal d´ajuda a totes les persones que es vulguin dedicar al món del vi.

Temps de vermar.

El millor que es pot dir d´un llibre és que és útil. I aquest ho és. Una feina notable i pacient d´uns investigadors destacats en el món de la viticultura i l´enologia: José M. Escalona, Joana Maria Luna, Josefina Bota, Carme Garau i Antoni Martorell són els autors del llibre: Varietats autòctones de vinya de les Illes Balears, publicat per la Conselleria de Media Ambient, Agricultura i Pesca. El llibre està dedicat als viticultors de les Illes Balears i de ben segur que hi trobaran informacions que podran aplicar a l´elecció de les varietats més adequades pels seus camps i conduir les labors agrícoles per extreure´n el millor comportament de cada varietat.

El llibre està dividit en quatre apartats. El primer està dedicat a una revisió històrica del cultius de vinya, des del passat remot amb notícies més o menys exactes fins al moment actual. Es dedica especial atenció a les aportacions fetes per l´Arxiduc en el Die Balearen, obra cabdal per conèixer els cultius prefiloxèrics i el pas a les varietats cultivades actualment. Els principis del segle XX es basen en les publicacions de l´Estació Enològica de Felanitx. La història més recent està estreta de les aportacions dels bancs de germoplasma actual d´El Encín i el de la Conselleria. I la porta oberta el futur són els resultats d´una tesi doctoral sobre genòmica en el que s´han establert les relacions parentals de les varietats autòctones. Estudi en el que es va demostrar que el callet és fill del callet de Cas Concos i el fogoneu i que té dos germans: el batista i el gafarró i que és cosí bo del mantonegro, fill del callet de cas concos i el sabater. L´estudi de la genòmica de les varietats sorgides de l´espècie Vitis vinífera posa sobre la pista dels avatars històrics viscuts a les Balears. La influència musulmana representada per escursac o el mateix callet de Cas Concos fill de les varietats calop, estesa a tota la península Ibèrica, i giró ros, identificada a Mallorca i Sardenya, unificades en segles anteriors.

Els apartats més originals i innovadors del llibre recullen la caracterització molecular, ampelogràfica, agronòmica i enològica de les varietats locals. Aquestes informacions s´han extret dels treballs propis de recerca dels autors durant diversos cicles anuals de les vinyes. La caracterització agronòmica s´ha fet respecte de la fenologia, productivitat i vigor dels ceps. Respecte de la caracterització ampelogràfica o descripció anatòmica es fa referència a la summitat, fulles joves i adultes, pàmpols, circells, flor, raïm, baia i fenològica. Cada varietat estudiada va acompanyada d´una fitxa en la que es recullen de manera sintètica totes aquestes informacions. Les varietats estan separades per vinificació i de taula.

Acaba el llibre amb la valoració enològica dels vins aconseguits mitjançant petites vinificacions de les varietats considerades. Aquests comentaris es basen en anàlisi química: grau alcohòlic, acidesa total, acidesa volàtil, sucres i àcids màlics i en la valoració feta per experts tastadors que han apreciat les qualitats de cada varietat. Com a resum final es dóna una valoració qualitativa de conjunt de cada varietat.

Aquesta publicació en demana més. És un camí obert a noves investigacions sobre el món del vi que es pot contemplar des de diversos punts de vista. El primer, seguir estudiant noves varietats existents a les illes i que no estan contemplades. El segon i ben suggeridor és el que poden aportar les varietats de vinya per aprofundir en la història de les relacions de les Balears amb altres pobles i cultures.

Compartir el artículo

stats