Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fets reals

Lyme Regis abans de Darwin

El doodle de Google del 21 de maig de 2014 fou dedicat a Mary Anning per commemorar el 215 aniversari del seu naixement.

Farola amb forma de fòssil.

TracyChevalier nascuda a Washington DC. el 1962 i resident a Londres des del 1984, és una escriptora de novel·les històriques d'entre les quals La noia de la perla fou la que li va donar reconeixement internacional per la seva adaptació al cinema.

Criatures Extraordinàries és un relat de ficció basat en personatges reals, la història ens situa a l'Anglaterra de principis del segle XIX a la petita ciutat costanera de Lyme Regis abans que Darwin publiques les seves teories revolucionàries sobre l'evolució de les espècies. En aquesta novel·la Chevalier utilitzant una narració a dues veus ens endinsa en la inusual història d'amistat de dues dones angleses de l'època, diferents i extraordinàries, Mary Anning d'origen humil i sense quasi educació i Elisabeth Philpot una dona anglesa de classe mitjana educada a Londres, amb una passió compartida que les unia, els fòssils, per a Mary Anning, que ja de petita anava amb el seu pare a buscar fòssils a les platges als quals anomenava "curiós", era una manera de guanyar-se la vida venent-los als turistes per treure'n alguns xílings, per a Elisabeth, que tenia coneixements de paleontologia i estava interessada en les restes fòssils de peixos, era una afició, un passatemps. Juntes cada matí recorrien les platges de Lyme Regis, fou així com Mary Anning començà a adonar-se que allò eren quelcom més que curiositats i de manera autodidacta aprengué a llegir i a escriure, no només en anglès sinó també en francès per així poder consultar el treball de Cuvier, un dels eminents paleontòlegs de l'època. Als dotze anys Mary Anning trobà el primer Ictiosaure i als vint-i-dos les restes d'un Plesiosaure, després vingueren moltes altres troballes.

En aquesta novel·la Chevalier ens narra la història d'unes dones pioneres dins el camp de la paleontologia, un món en aquells moments reservat només als homes i en el que les dones eren considerades éssers fràgils i intel·lectualment inferiors. El seu sexe i la seva classe social foren impediments dins la societat victoriana de l'època perquè Mary Anning rebés el reconeixement que mereixia en aquell moment i la majoria dels seus descobriments no se li han adjudicat a ella sinó als científics (homes) que els hi compraven a causa de la seva necessitat econòmica. Mary Anning amb les seves troballes marcà un abans i un després en l'enteniment de l'evolució de les espècies, on fins aleshores la teoria dominant era la creacionista- s'utilitzava la Bíblia per interpretar idees científiques i la religió governava la vida de les persones.

Criatures Extraordinàries és una novel·la de lectura fàcil i entretinguda, la fa extraordinària el fet que l'autora, malgrat algunes llicències, ens descobreix dues dones que foren reals en un moment històric difícil pel fet de ser dones, Mary Anning i Elisabeth Philpot representen l'amistat i el treball en equip en un una època en què es pensava que les dones no podien ser científiques de debò, això juntament amb belles i evocatives descripcions de la Costa del Juràssic fan que aquesta sigui una lectura diferent i recomanable.

Actualment a Mary Anning se l'anomena la primera paleontòloga i al Museu d'Història Natural de Londres hi ha un apartat dedicat a ella i als seus descobriments. La col·lecció d'Elisabeth Philpot es troba en el Museu de la Universitat d'Oxford i en el Museu Philpot de Lyme Regis.

Compartir el artículo

stats