Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Una de l'Oest

Llop, atrau perquè representa el que és encara lliure, salvatge, net.

William Grill.

Magistral en tots els paràmetres. Narració, il.lustració, edició. Los lobos de Currumpaw és, potser, un dels millors àlbums que hem tengut a les mans en els darrers anys. Sens dubte, és producte d'una concepció singular. L'autor, William Grill, adapta un dels relats més coneguts d'Ernest Thompson Seton (1860-1946), Llop, el rei de Currumpaw, inclòs en el seu Animals salvatges que he conegut, obra precursora del protecionisme ambiental nordamericà. Grill ha fet una obra mestra sobre aquesta base. Proposa un dibuix encertadament infantil.litzat, voluntariament simplificat, magnificament seqüenciat, que ens recorda la iconografia pròpia de les tribus índies de la Gran Planura, la que decorava flassades, tipis i pells d'animals. Un dibuix dinàmic i emotiu, commovedor. Aparentment senzill és ple de sensibilitat i de matisos, profund. Les planes paisatgístiques ens remeten a quadres de Remington, Catlin o Russell, o a pel.lícules de John Ford.

L'àlbum agradarà tothom. Les històries d'animals sempre resulten interessants, tot i que aquesta sigui una història trista. El recentment traspassat Jiro Tanigutxi en va fer també una mot bona adaptació en format manga. En totes les adaptacions i en el relat original, Lobo, Llop, el rei de la vall ramadera de Currumpaw a Nou Mèxic, atrau perquè representa el que és encara lliure, salvatge, net. Representa el que pateix sota l'abús i la ignorància de les fràgils relacions ecològiques. Representa el mite de la naturalesa verge.

Cert és, i no podem deixar de comentar-ho, que la lectura d'aquest nou Los lobos de Currumpaw pot resultar més interessant per a lectors ben formats que per a la gent menuda, que comença a tocar llibres. Al cap i a la fi, s'hi parla d'un canvi de mirada cap a la naturalesa, d'un gir que podem qualificar d'ideològic, més atractiu tal vegada per a un preadolescent que per a un infant. El protagonista passa, com així va ser en la realitat històrica, de ser un naturalista caçador a ser un divulgador de la riquesa de la fauna dels Estats Units, de la vida salvatge del Vell Oest, del mite essencial nordamericà. Bisons, llops, onsos, àguiles calbes, els mateixos indis..., tot va estar a punt de descomparèixer sota la petjada imparable de l'ocupació blanca. L'exemple dels llops, salvats de l'extinció en l'últim minut del partit entre Progrés i Conservació (i encara dura la pròrroga d'aquest partit, animat ara per la irrupció de Trump en el guió) és de manual. No oblidarem aquesta versió d'un relat essencialment aventuresc, suggeridor, bell, que ve complementat per oportunes notes històriques i bibliogràfiques relatives a Seton i al llop i la seva conservació.

William Grill

Los lobos de Currumpaw

Impedimenta, 82 pàgines / 20,95 euros

Compartir el artículo

stats