Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Infantil/Juvenil

Tendència inevitable?

Tant Juguem?, d´Ilan Brenman com Ara em dic Joana, de Jessica Walton, són dos bons àlbums

Brenman.

Animallibres proposa dos àlbums que sens dubte confirmen, més que senyalen, una tendència en el món editorial dedicat a la producció de llibres per a infants i joves. Una de moltes, naturalment. No l´avaluarem. La descriurem perquè el lector en faci la pròpia avaluació. La tendència és la de publicar àlbums o textos narratius més llargs amb "intencions". Sembla ser que la literatura infantil i juvenil no aconsegueix deslligar-se mai de la voluntat alliçonadora que molts, per definició, li atribueixen. En aquesta tendència predomina l´interès per un determinat -i legítim- alliçonament sobre l´interès per la simple història que es relata amb el text i amb els dibuixos. Predomina en aquests àlbums la voluntat de transmetre valors o missatges formatius sobre el valor propi de la simple narració.

I són dos bons àlbums. Tant Juguem?, d´Ilan Brenman -garantia d´èxit-, com Ara em dic Joana, de Jessica Walton, il.llustrats per Rocío Bonilla -qualitat assegurada- i Dougal MacPherson respectivament. En ambdós casos, il.llustracions fresques i clares, agradables de mirar i d´interpretar. Si hom ha de fer un retret a aquests dos àlbums, i seria un retret menor, és que en cap dels dos llibres es presenta la situació vertebral com un conflicte.

Es mostra. No se´n fa problema. És una opció que els autors decideixen, després de triar entre diferents alternatives.

Juguem? planteja la situació del nin -dibuixat en grisos front a l´abundacia de colors del seu entorn- que passa massa temps amb els jocs virtuals. Refusa les propostes que li fan germana, pare, mare, i amics. "Ja estic jugant", respon, quan aquets el conviden a fer-ho en la banyera, amb la pilota, obserant aucells o treballant en un jardí. I és vera que està jugant, el nin. El que passa és que el seu joc no és social, participatiu, viu. És virtual. Ens agrada particularment que a la invitació dels padrins vells, en Pere, el protagonista, no pot o no sap o o vol deixar de respondre positivament. És gràcies als dos simpàtics vellets que la situació s´inverteix. En Pere juga a la fi amb els altres, i ja té colors en el seu cos. Cap reny, cap discussió, cap amenaça, cap queixa. Només una certa inquietud en alguna de les pàgines.

Ara em dic Joana -on hi ha un ós de jugueta que té arrels en el tigre de Calvin i Hobbes i fins i tot en l´osset de felpa del clàssic Winnie, the Pooh- planteja la situació de qualcú que se sent d´un altre gènere. L´osset Joan vol dir-se Joana, perquè se sent Joana, una osseta. Un bon tema. No hi ha, no obstant, conflicte. El canvi de nom i el que en realitat suposa és acceptat pels dos amiguets protagonistes sense cap emperò ni cap reflexió. No hi ha adults, aquí. L´editor ho presenta així: "un recurs útil perquè els adults mantinguin converses sobre transsexualitat amb els seus fills". Una presentació que arriba directament dels crítics dels Estats Units, país d´origen de la proposta. País on el que és politicament correcte determina sovint la producció. Na Caputxeta Vermella també transmetia valors. Amb sang en els barres d´un llop. En resum: dos bons àlbums d´una tendència actual.

Compartir el artículo

stats