Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

La escritora británica Helen Oyeyemi.

Històries fantàstiques, àlbums il·lustrats i relacions familiars

La escritora británica Helen Oyeyemi.

Mario Satz ens submergeix gràcies a L´ocarina blava (Babulinka Books) en un llarg conte i sobretot en un mode de narrar que ens mena directament a les Mil i una nits perses. Viatges prodigiosos, objectes fantàstics, un dit amb poders, un esperit obert i generós... El relat és força poètic, i s´hi parla del deure, de la responsabilitat, de la bondat, tan essencials per fer front a allò que incomoda la vida humana, especialment l´enveja, l´egoisme i l´ambició. Baba Ganush comença la seva peripècia a Casablanca, Marroc. Però, en realitat la seva història neix en un altre moment, i és màgica.

Que bé que ens ho hem passat!, de Michel Morpurgo (l´autor de Cavall de guerra), és una narració entranyable. Hi contribueixen els sempre excel·lents dibuixos de Quentin Blake. L´edita Bambú. El relat pot semblar simple: un grup d´alumnes d´una escola amb una gran diversitat d´al·lots assisteix com cada any a uns dies de sojorn en una granja. Planten arbres. Cullen fenc. Tenen cura del bestiar. Fan llenya. Observen i viuen una vida, ni que sigui tan temporalment, que mai no viuran a Londres. L´experiència escolar els permet aprendre molt d´ells mateixos, de la convivència, de la natura i de la vida pagesa. Sobretot, el procés que protagonitza Ho, un nin refugiat de Vietnam, és commovedor. Viure pot ser molt difícil. No obstant, fins i tot en una vida difícil sempre hi ha esperança. I cal ben poca cosa per saber-ho. La mestra narradora ens ho dirà.

L´avi de la Martina, de Guillem Terribas, amb il·lustracions d´aparença fresca i espontània de Sandra de la Prada (Cruïlla), és una història senzilla i amable: una neta dóna sentit a la vida d´un padrí i al mateix temps aprèn a valorar els béns impagables de la companyia generosa, de l´afecte, de la dedicació als infants, d´un model adult. Martina es farà gran i transmetrà aquests valors al seu fill. Cadascun de nosaltres som baules d´una cadena interminable, que no podem trencar.

Tú y yo, yo y tú, de Miguel Tanco (text i il·lustracions), capgira graciosament les relacions entre un pare i un fill. Aquí és l´infant qui ensenya l´adult. Com és això? Doncs, llegim amb atenció aquests exemples (i recordem que és un nin qui parla amb el seu pare): "Te hago las preguntas más difíciles...", "Te enseño a jugar... y a perdonar", "Te doy la oportunidad para contar cuentos...". Una delícia. Dibuixos clars i actius, sense ornaments artificiosos. L´essencial és en cada plana. L´edita Bruño. Un bon àlbum per als petits.

Foc al cor, de Maria Carme Roca (Animallibres), seria una narració més de l´àmbit escolar. Hi ha un ingredient de sinceritat i d´ofici, però que la fa destacar: la complicació es manifesta quan menys ens ho pensam. Podem creure que allò que nosaltres feim no té sentit i podem envejar la vida d´altres, sí. No obstant, l´enveja no és realista ni certa la nostra creença. La primera és sempre una percepció malaltissa. I la segona pot ser un error. La realitat és quelcom distint, que afrontar amb coratge. Mentides, atraccions, contradiccions, errades per esmenar. Fer amics i comprometre´s amb ells, per distints que siguin, és un gran repte.

El text i les il·lustracions de Petita a la jungla, de Marta Altés (Blackie Books), conformen un àlbum que agradarà precisament als més petits de la casa. Es pot ser petit i alhora sentir-se gran. La petitesa ens pot semblar un inconvenient: no arribam on volem, no podem veure el que els altres ens tapen, tot ens pot semblar profund o elevat o arriscat... Sobretot si els adults ens ho repeteixen a cada moment i ens fan sentir petits de veres. Prou! Enfilem-nos! Avancem! Guaitem! Vet aquí un conte sobre el coratge. La il·lustració final, simpatiquissima! Oblidàvem dir que Petita és una cria de mona que viu en la jungla on hi ha tigres i serps i mil perills.

Compartir el artículo

stats