Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

´Sharing a Future´: Bologna 2017

Aquest és el lema amb què les institucions, editorials i creadors (escriptors i il·lustradors) que usen la llengua catalana com a vehicle de producció s´han presentat a la 54ª Bologna Children´s Book Fair, 3-6 d´abril. Compartint el futur

Representants de la cultura de Balears, a la Fira de Bolonya.

Aquest sector editorial en la nostra llengua -Catalunya, País Valencià i Illes Balears- mou més de 40 milions d´euros anuals. A Bologna hom queda enlluernat i alhora aclaparat: això del llibre per a infants i joves és molt seriós, molt consolidat i, sobretot, molt esperançador. La llengua catalana -sense estat propi- hi ha estat la convidada d´honor. Oportunitat única.

La parada de l´Institut Ramon Llull, amb participació del Govern Balear a través de l´ILLENC, Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears, ha estat un actiu punt de promoció i negoci: il·lustradors nostrats (com per exemple Jorge Isaurralde o Nívola Uyà) s´han trobat amb agents artístics internacionals, editors forans s´han interessat per les ajudes institucionals a la traducció d´obra catalana, editors locals (El Gall, Dolmen, Finis Africae...) que cerquen fer el salt a altres llengües amb els seus productes han parlat amb editors d´altres països...

La fira palesa la diversitat i vitalitat del sector, especialment a Gran Bretanya, EUA, França, Holanda, Suècia, països de l´Est europeu (Polònia, Txèquia) i de l´Extrem Orient, potentíssims: Japó, Xina, Taiwan, Corea... La crònica oficial recull les paraules de Martí March, conseller d´Educació i Universitats del Govern Balear, en l´obertura: "Des de 2013 el Govern de les Illes Balears té presència a la Fira de Bolonya... Ser-hi enguany convidat d'honor significa poder presentar 6 autors del nostre territori a l'exposició oficial, incloure 9 autors al programa d'activitats, i col·locar en el focus de l'activitat professional de la fira una quarantena d´autors, il·lustradors, editors i també bibliotecaris, en una posició privilegiada davant prop de 26 mil professionals de més de 100 països en 1.278 estands".

Al vestíbul de la Fira, hom ha pogut descansar en una de les 42 simpàtiques hamaques de l´exposició Sharing a Future impreses amb il·lustracions de joves creadors catalans (entre ells els mallorquins Aina Bestard, Pere Ginard, Francesc Grimalt i Bàrbara Sansó i l´eivissenc Víctor Escandell). A la ciutat, dues exposicions: Vet aquí una vegada.../C´era una volta..., amb grans banderoles il·lustrades per 17 veterans (entre ells, Max) al claustre de l´Arhiginnasio; i al Palazzo d´Accoursionna la que repassa el treball de Pilarín Bayés, una institució. La recepció oficial al Palazzo Isolani comptà amb un parlament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Hi assistiren també Josep Ramon Cerdà, aleshores director de l´ILLENC, i Lluís Maicas, delegat balear a l´Institut Ramon Llull.

Diversos actes amb participació balear s´han desenvolupat a la Fira o a la ciutat durant aquests dies intensos: un debat sobre poesia i cultura tradicional entre Gabriel Janer i Ponç Pons, Caterina Valriu ha estat ponent en el seminari Tendències del futur compartit, Miquel Rayó ha debatut amb Núria Pradas sobre Guerra, exili i refugiats, en la imponent Biblioteca Salaborsa, especialitzada en literatura per a infants i joves, on també han actuat les il·lustradores Aina Bestard o Flavia Gargiulo, aquesta amb la narradora Aina Zuazaga, Francesc Grimalt ha desenvolupat el curs The Balance a la Cinnoteca... Una oportunitat ben aprofitada.

Les dues torres més emblemàtiques de Bologna (Garisonda i Asinella), que apunten cap el cel amb fermesa malgrat tot, poden simbolitzar per ventura l´anhel dels nostres representants en aquesta edició de la Fira: tocar a la fi el cel de la difusió al món del treball propi ben fet.

Compartir el artículo

stats