Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ciència

´Sobre l´alquímia de la vida´, de Joan Borja

Amb un to desimbolt de conversa amical, l´escriptor entrevista Xavier Vendrell, un biòleg que dirigeix un departament de genètica reproductiva

´Gattaca´, amb Uma Thurman y Ethan Hawke.

El llibre porta un títol poètic: Sobre l´alquímia de la vida. La conversa la fan en un ambient plàcid i engrescador, entre cafè i cafè, en casa d´un amic comú, Víctor Labrado, a Sueca -d´on es també el científic. Tret d´alguna anotació biogràfica i alguna observació circumstancial, la conversa aborda, amb minuciositat, les etapes de formació del científic, els primers treballs i, sobretot, l´activitat que realitza en l´actualitat. Una activitat centrada en la prevenció de malalties hereditàries.

Des del 1978, en que va nàixer la primera xiqueta per fecundació in vitro, fins l´actualitat, el desplegament en aquest camp del coneixement s´ha incrementat de manera exponencial. Gracies a la informàtica, evidentment, i a l´enginyeria tècnica, que ha sofisticat els aparells de treball, el desenvolupament de la investigació s´ha transformat radicalment. El llibre aborda des de qüestions de tarannà científic, fins a aspectes metodològics, les possibilitats i els perills de la manipulació genètica o les contribucions en la prevenció de malalties.

Dues qüestions de la conversa resulten forca interessants. La primera té a veure amb les bases de la bioètica, sintetitzades en quatre regles: la de beneficència, la de no-maleficiència, la d´igualtat i la de justícia que el científic explica de manera rigorosa i eficaç. I l´altra, és la mirada sobre el futur mes immediata del coneixement científic, pel que fa a la genètica. Un camp que abans que cap altra cosa fa por del que pogués vindre. La pel·lícula Gattaca ens ho il·lustra. A parer de Xavier Vendrell el futur passa per un coneixement millor de les malalties. I aquest saber ens porta del braç una veritat substancial: la necessitat d´una visió holística de l´individu, perquè tot hi esta relacionat.

Sobre l´alquímia de la vida es un llibre clar i entenedor. El to de conversa, la senzillesa explicativa o les il·lustracions fotogràfiques el fan amè. El volum acaba amb un annex amb informació sobre malalties i processos científics explicats amb un estil mes acadèmic. A fi de comptes, un volum recomanable que combat la manca de divulgació de la ciència, tot aportant coneixement i claredat a un tema actual i inquietant. El llibre bé ha merescut el Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló.

JOAN BORJA I SANZ

Sobre l´alquímia de la vida

ONADA, 184 PÀGINES, 17 €

Compartir el artículo

stats