Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Narrativa

Màfia francesa a la Costa Brava

La col·lecció Crims.cat publica una addictiva novel·la negra de Sebastià Bennasar (Palma, 1976), basada en l´activitat delictiva d´organitzacions arribades de Lió al litoral de Catalunya

Sebastià Bennasar, guia d´un itinerari ´negre´ a Palma. Febrer Negre

La història comença amb un atracament a un banc. Part de la banda segresta el director i la seva família, assassina la parella i fereix els seus dos fills menors a les cames. Ja amb la clau de la caixa forta, la banda obté el botí i desapareix. És un altre dels tants atracaments dels Cremadors, anomenats així perquè solen torturar amb foc les seves víctimes fins que els confessen on és la clau. És l´inici, alhora, perquè el clan Neige diversifiqui els seus diners en inversions entre la Costa Blava francesa i la Costa Brava gironina. Drogues, prostitució, maó, tot ho abasten.

Es tracta de l´entramat delictiu descrit a L´imperi dels lleons, l´última novel·la de Sebastià Bennasar, testimoni de les màfies amb picada d´ullet a la tragèdia pigliana, on l´autor rastreja el funcionament dels clans francesos que van operar a la costa de Catalunya des de la dècada dels 70.

Pocs mesos enrere el seu editor, Alex Martín, en una entrevista publicada a Diari de Girona, comentava que a la novel·la negra actual li feia falta "mala llet". L´imperi dels lleons de Bennasar accentua aquest cànon, "inherent a la vida dels seus protagonistes, gent dura, que no dubta a matar si cal", segons comenta l´autor. Basada en la màfia liderada per Jean Augé, Jean Neige en la ficció, la família de delinqüents amplia el negoci buscant refugi al santuari català com una taca d´oli que, per la simple llei de la gravetat, s´expandeix per Europa.

Els líders mafiosos acaben entre reixes i han de delegar el negoci. Per això, com en tota família, la responsabilitat recau en els seus fills. És de les poques novel·les del gènere en la qual entre els seus protagonistes hi ha una parella gai. "Es tracta d´un doble homenatge. D´una banda a la parella d´atracadors i assassins que trobem a Plata quemada, de Ricardo Piglia. D´altra banda a un escriptor sensacional que és Jean Genet i al seu Querelle de Brest", assegura Bennasar.

La transició, la debilitat política d´un país que es refà i els infinits recursos econòmics de la màfia lionesa els dona màniga ampla per operar a la zona. Basada en informació real d´alguna de les bandes que van fer negocis a la Costa Brava, Bennasar reconstrueix en la ficció el funcionament mafiós per decantar en un llibre que sembla bategar de realisme. Personatges marcats per una cobdícia que no té fi i on "l´avarícia trenca el sac". Com va succeir en la realitat, els seus caps mafiosos, malgrat fer-se multimilionaris, mai detenen la maquinària del crim. "Quan s´entra en la seva mentalitat tot es torna molt complicat. Els diners sempre criden a més diners i moltes vegades les activitats que feien eren més preventives que ofensives: s´obrien noves línies d´acció per si les anteriors fallaven", assegura l´escriptor. El crim, en la seva novel·la, mai descansa, menys encara si el premi és un lucratiu negoci, molts dels quals, diu "van urbanitzar bona part del litoral català".

Sembla simple coincidència que molts escriptors del gènere hagin deixat enrere les grans ciutats com Barcelona per centrar-se en escenaris com la Costa Brava, trobant com a referència en comuna l´Escala, com si trobessin a l´Alt Empordà el fil conductor que la vincula amb la novel·la negra. "L´Escala sempre ha estat un lloc màgic, molt especial", diu Bennasar. "Potser la proximitat grega amb la seva passió per la tragèdia ja ens crida des de fa molt de temps. En el meu cas, els crims són reals, la banda es va refugiar en un municipi costaner, va impulsar alguna de les seves urbanitzacions i fins i tot es van posar bombes en pizzeries entre bandes rivals".

SEBASTIÀ BENNASAR

L´imperi dels lleons

ALREVÉS, 299 PÀGINES, 17 €

Compartir el artículo

stats