Cert és que els espais virtuals ens podrien alliberar, actualment, de les servituds que imposen per tradició els mitjans clàssics (la competència pel poc espai físic disponible, les prioritats noticiables, els interessos editorials, l´efímera duració del seu impacte en la societat -Borges dixit-, els criteris del coordinador, la poca retribució, el calendari, les efemèrides). Però, l´abast local que pretenem tenir (i és en allò local on volem i potser podem influir ni que sigui lleugerament) no ens el dóna cap web ni cap blog.

Recomanar (o no) un llibre a infants i joves, o als mediadors que hi estan en contacte: llibreters, mestres, familiars, bibliotecaris, etc., és un acte de responsabilitat. I molt més ho és, a les Illes Balears, país afectat endèmicament de greus dèficits educatius. La lectura, i per això ens esforçam a divulgar-la, és un eix essencial en el desenvolupament personal i intel·lectual en les societats modernes. La lectura és a la base de gairebé totes les competències de la pràctica escolar (compte: no hem dit ara educativa ni formativa; sinó, just escolar). No llegir bé és garantir-se el fracàs, tal com està l´escola concebuda, tan anacrònica.

Ho deia Ramon Llull, en l´obra Doctrina pueril: "Si en nula art ne sciencia vols entrar, primerament et cové a passar per esta art de gramatica, qui es portal per lo qual hom passa a saber les altres sciencies", on també explicava: "Gramatica es dretament parlar e escriure". Llegir, llegir bé, llegir literatura bé, acosta a aquest objectiu lul·lià: parlar i escriure dretament. Llegir és un dret; fer-ho bé, una exigència. No saber-ne o fer-ho amb deficiències i des de la incompetència funcional pot posar l´individu en condicions d´inferioritat en la vida social i en el mercat laboral. I això pot començar a l´escola, en les edats primeres. Posar a l´abast dels joves lectors obres que els facilitin l´aprenentatge de llegir i d´escriure bé, és un goig, i poder-ho fer des del suplement cultural Bellver, és un privilegi. Naturalment, podem cometre errors, oblidar novetats, menystenir temàtiques, estils, autors, editorials: som humans. Limitats. No podem dir-ho tot. Ni llegir-ho tot. Les novetats arriben a casa i a la seu del diari com una allau esclafadora.

La crítica literària sovint s´enfila per les bardisses de la teorització sobre corrents, generacions, tendències. Està bé que ho faci. De vegades s´embolica en perspectives que només interessen els acadèmics. També està bé. Nosaltres, en el nostre breu i modest espai, presentam a potencials (futurs) lectors llibres que creim interessants, commovedors, literariament rics, gràficament atractius, editats dignament i acuradament, volem dir: textos i àlbums il·lustrats que, al nostre parer, contenen i proposen valors estètics i valors humans. Trasbalsen en algun cas. Deixen pòsit en algun altre.

Acabem. Bellver és un espai d´encontre i d´expressió dels gustos diversos dels seus col·laboradors, i dels fets culturals, no només literaris. Que hi hagi referències als còmics, per exemple, és un gran encert (esquinçau-vos els vestits: prest o tard hi haurà qualque autor de còmics premi Nobel). Gràcies per deixar-nos

ser-hi.