Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

La vuitena història

Aquest és el reclam: "La vuitena història. Dinou anys després". I es tracta de la mateixa història: el mag bo -amb les seves contradiccions- contra el mag dolent

Fotograma de la pel·lícula ´Harry Potter i les relíquies de la mort´.

En aquest cas, l´aventura es presenta amb un format de text dramàtic, tal com es desenvolupa al teatre, escrit per un notabilíssim autor d´obres de teatre i guionista de sèries, Jack Thorne, des d´una idea de la creadora de la saga, J. K. Rowling, i amb les aportacions del director teatral John Tiffany. En un escenari, Harry Potter i el llegat maleït deu impactar. Dues parts. Quatre actes. Setanta-cinc escenes, sovint molt breus i totes contundents (hom diria que escrites amb llenguatge televisiu). Passen moltes coses i passen aviat. L´obra representada deu tenir un dinamisme extrem, jocs escenogràfics complexos i, segur, una gran vistositat. El text es llegeix molt bé i servirà, potser, perquè els al·lots llegeixin altres textos teatrals. Els set primers llibres de Harry Potter convidaren, al seu moment, molts de lectors joves a llegir altres llibres. Cal recordar-ho i fer-ne el reconeixement oportú.

Ara bé: què aporta aquesta nova aventura de Harry Potter? Referents. Seguretats. Noms i fets que els fans de la sèrie identificaran tot d´una. Personatges dels quals s´ho saben ja tot o gairebé: Harry Potter, Ron, Hermione, la professora McGonagall, Severus Snape, Dumbledore, Draco Malfoy, Hagrid, Voldemort... Conjurs: Accrescat!, expulsiarmus!, lumos!... Sortilegis d´engrandiment, escafàndrics... Éssers màgics com els centaures o els demèntors o el barret que tria... Els llocs: l´andana nou i tres quarts de l´estació de King´s Cross, la casa de la tieta Petúnia al carrer Privet, el Bosc Prohibit, Hogwarts... Títols de llibres de màgia: El malefici imperatiu, Les més males arts, Éssers dolents del cinc-cents... I un aparell, el reculatemps, a l´entorn del qual voltaran la narració i tots els fets que s´hi contenen.

Sí, hi ha alguna novetat: Harry Potter és gran, i treballa com a cap del departament de Bruixijustícia a la Conselleria d´Afers Màgics, està casat amb Ginny, tenen tres fills, i un d´ells, Albus, serà el principal subjecte del drama, naturalment seran alumnes de l´escola de mags abans esmentada; Ron i Hermione també estan casats, i tenen una filla. Un fill de Draco Malfoy, Scorpius, també protagonitzarà bona part de l´acció, que transcorre pels plecs del temps. Hi ha conflicte entre Harry i Albus: per qualque cosa aquest és un adolescent inquiet. Portar el llinatge Potter pesa molt. Es farà evident que l´amistat és una gran força. Hi haurà alguna mirada al passat sempre enigmàtic de Harry. Tot acabarà... com ha d´acabar. El llibre, acuradament editat, satisfarà en fons i forma els fidelíssims lectors de la saga i segurament cridarà l´atenció dels curiosos. No és poca cosa.

J. K. ROWLING/J. TIFFANY/J. THORNE

Harry Potter i el llegat maleït

Traducció de Xavier Pámies

EMPÚRIES, 480 PÀGINES, 19 €

Harry Potter y el legado maldito

Traducció de Gemma Rovira

SALAMANDRA, 536 PÀGINES, 19 €

Compartir el artículo

stats