Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Vida i obra

El 1232 neix a Palma en el si d´una família benestant vinguda a Mallorca amb la conquesta cristiana de Jaume I, Ramon Llull. Sabem que desenvolupà feines diverses a l´illa i que també va tenir dos fills amb la seva dona, Blanca Picany. Fins aleshores, la vida de Ramon Llull no sembla molt diferent de la de l´alta societat de l´època, fins que, amb poc més de trenta anys -afirma- va tenir diverses visions de Crist. Aquestes visites divines determinen un nou camí que el faran un personatge molt més transcendent amb el pas del temps.

Ramon Llull, entre 1263 i 1265, abandona la seva vida anterior i encamina les seves pràctiques diàries cap a noves experiències: convèncer els monarques del moment de la necessitat de crear escoles i monestirs per conèixer i debatre; donar coherència lògica als seus pensaments; i, en tercer lloc, convèncer els infidels. Llull ingressa en l´orde franciscà i adopta la seva pobresa. D´igual manera, comença una etapa de pelegrinatge i completarà la seva formació en diversos camps com la medicina, la filosofia o la teologia, a la vegada que s´inicia i es perfecciona en l´estudi de l´àrab i del llatí.

Als anys setanta del segle XIII, rep -segons la seva autobiografia- a Randa un il·luminació divina que el farà desenvolupar la seva particular Ars. El 1276, el nou rei de Mallorca, Jaume II, accedeix a la petició de Llull de crear una escola d´àrab i llengües orientals a Miramar, a la serra de Tramuntana. Les seves visites al rei de França i al Papa, pretenen, a més a més, aconseguir més suports per a la seva empresa missionera.

Entre els viatges i la redacció de diverses obres com el Llibre de les meravelles o l´Art demostrativa, Llull accelera els seus projectes amb diversos viatges al Magrib. Visitarà, per exemple, Tunis on tracta de debatre amb els mestres musulmans vers la seva veracitat. A la Corona d´Aragó, obtindrà el permís reial per difondre el seu missatge a mesquites i sinagogues. Les visites i estades a Mallorca i les predicacions es combinen amb viatges a Roma, França, Armènia o Xipre.

Ja en el segle XIV, Ramon Llull debatrà amb els averroistes que volien separar ciència i filosofia i amb musulmans al Magrib, on quasi perd la vida el 1307. També participà en l´important Concili de Vienne, escrigué les seves darreres obres i a final de 1315 o principi de 1316 va morir. La seva mort, en un lloc encara indeterminat entre Mallorca i Tunis, marca la fi de la seva vida terrenal però no de la seva extensa obra.

Compartir el artículo

stats