Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Les bèsties de Ramon

Un pou de reserves infinites d´aigua literària: això és l´obra de Ramon Llull

Ilustració del ´Llibre de les bèsties´.

Es nodreix de saber -el propi de l´època del savi enlluernat pel seu delit de servir el déu en què creia-, d´una creativitat inesgotable, i finalment d´una voluntat ferma, tenaç. En Llull estan manifestades les tres condicions humanes essencials, segons ell mateix ens deia al Llibre de meravelles. Això és: membrança, enteniment e volentat. Memòria, comprensió i voler. Llull és un clàssic. El gran clàssic nostre. Enguany es recorda el seu nom i el seu treball, dens, enciclopèdic, ambiciós.

Hi ha moltes formes d´homenatjar Llull, erudit sense parell. La lectura n´és una. Facilitar-ne la lectura n´és una altra. L´obra de Llull no és fàcil. Pels arcaismes, perquè és una obra eminentment religiosa, perquè té una pretensió didàctica i missionera, no narrativa. Però, d´una obra tan immensa, encara no ben coneguda del tot, encara no del tot difosa, se´n poden extreure bons i suficients fragments de lectura, significatius.

Pels infants i joves, el millor i més complet i més entenedor fragment de l´obra de Ramon Llull és, sense dubte, el Llibre de les bèsties, inclòs en el gran llibre esmentat abans. Com tot clàssic, convé de temps en temps revisar les versions adaptades d´un text. És el que ha fet l´editorial Barcanova amb el treball rigorós de Muntsa Farré, amb sintaxi actualitzada i vocabulari proper, acompanyat de les il·lustracions de Gisela Bombilà, força expressives.

Així que comptam amb una nova adaptació del Llibre de les bèsties: el relat, sempre actual, de com una guineu conspiradora pot enterbolir les aigües del safareig d´una cort reial. La guineu no està sola: usa, per a les seves maquinacions, les ambicions i mesquineses dels altres membres de la cort. La guineu, a la fi, acabarà malament, i la cort retrobarà la pau, l´ordre, el sa regiment, com diria el propi Llull. Mentretant, el bou, el cavall, la pantera, el paó, el gall, el moix, la serp... diferents animals, hauran mostrat, com exemples vius, les ombres de la naturalesa humana: ambició, poder, por, el crim, la venjança, l´odi, l´enveja...

Un magnífic complement d´aquesta lectura, i també apte per als més menuts que els escoltin llegits per un adult, és la selecció de faules contingudes en el Llibre de les bèsties lul·lià. El mestre i escriptor Pere Martí i Bertran les adapta en Faules del ´Llibre de les bèsties´, de la mateixa editorial. En aquest cas, les il·lustracions, narratives i dinàmiques, són de Maria Espluga. El recull conté faules molt conegudes, com la de La rata, el milà i l´ermità, o L´agró, els peixos i el cranc, i també d´altres no tan conegudes com: Els bocs i la guineu, L´home que entenia les bèsties, El corb i la serp o El simi i el timbal. La lectura és fàcil i molt entenedora en la versió de l´adaptador. Gràcies a les faules, els lectors reconeixem les moltes imperfeccions humanes que el savi Ramon Llull pretenia corregir amb la seva literatura exemplificadora, vàlida en tots els temps.

Faules del ´Llibre de les bèsties´

Adaptació de Pere Martí i Bertran

Il·lustracions de Maria Espluga

BARCANOVA, 64 PÀGINES, 10,90 €

RAMON LLULL

Llibre de les bèsties

Adaptació de Muntsa Farré

Il·lustracions de Gisela Bombilà

BARCANOVA, 80 PÀGINES, 10,90 €

Compartir el artículo

stats