Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Plagueta de notes (DCXL)

Llibres per a una fira

Núria Cadenes.

ELS LLIBRES OMBREGEN EL BORN. M´entusiasma que la Fira del Llibre d´enguany torni a aquest passeig que estim tant i que forma una de les espinades de la meva educació sentimental: el Born. Enyor aquelles institucions civils i ciutadanes que foren els oasis de la meva adolescència -el Miami, el Bar Antonio, el cinema Born, el Yate Ritz, Loewe, l´Iska, el Bar Formentor, la Granja Reus, Can Quesada, etc.- i que, ai las!, han desaparegut.

Per això he decidit, empès també pel desig de lectors fervents, repetir i donar algunes noves recomanacions de llibres. Vaig per feina.

Paul S. Derrick, Nicolás Estévez i Gabriel Torres Chalk, La poesía temprana de Emily Dickinson. Cuadernillos 1, 2 & 3 / Cuadernillos 4, 5 & 6 (Publicacions Universitat de València). Dos llibres magnífics en edició bilingüe per als amadors d´aquesta poeta excelsa i excel·lent que recullen els seus primers poemes amb un comentaris crítics que estableixen el paper temàtic que té cada peça en l´obra global de la poeta. La lògica de la renúncia, la tensió entre fe i dubte i la metàfora de la resurrecció són temes que comença a desenrotllar amb energia d´obra mestra.

Jordi Carrió, Els dies que vindran (editorial Fonoll). Un llibre de poemes vitalista que mira el món i les coses amb l´obertura d´un observador agut i sensible. Un diàleg amb els grans mestres de la pintura que adora: Joan Miró, Josep Guinovart, Antoni Tàpies, Antoni Saura, Joan Ponç, etc. I els grans escriptors que formen el seu univers: Ausiàs March, Joan Brossa, T. S. Eliot, Feliu Formosa, etc. Un diàleg entre les arts.

Alberto Cardín, Mi más hermoso texto. Poesía completa (Ultramarinos). L´intel·ligent, el crític i el sensible Cardín va morir el 1992. Ens ha deixat una obra narrativa, assagística, crítica i acadèmica que esper que prest es recollirà en un volum. Ara arriben els seus tres poemaris

-Paciencia del destino (1980), Despojos (1981) i Indículo de sombras (1983)- i un conjunt de poemes inèdits. Llibre valuós perquè ens ofereix una poesia molt singular, bellíssima, hermètica i visceral alhora feta per un sensible que navegava en un rigor formal absolut contraposat a l´èxtasi quasi místic. Em dedica el segon llibre i això m´honra i em fa feliç. Una meravella verbal!

Núria Cadenes, Tota la veritat, VII Premi Crims de Tinta (La Magrana). Només coneixia El banquer (Edicions de 1984), una novel·la amb la vida de Joan March de fons que també recoman, d´aquesta al·lota lluitadora en molts de fronts i que ara fa de llibretera a València. Amb intensitat i energia s´ha llançat a escriure una novel·la negra que fuig de tots els tòpics perquè està escrita amb un llenguatge vertiginós, calidoscòpic, fet de fragments amb molts de punts de vista i amb moltes d´inflexions que donen una aventura literària i moral que et fa veure molts de mons dins la grisa realitat de cada dia.

Liudmila Petruixévskaia, Hi havia una vegada una noia que va seduir el marit de la seva germana, i ell es va penjar d´un arbre. Històries d´amor (Edicions del Periscopi). Tot un descobriment rus gràcies a un traductor excel·lent, Miquel Cabal. Disset històries commovedores, divertides, sarcàstiques, cruels, compassives, humoroses, iròniques i plenes de mil i un matisos i detalls que converteixen l´obra en un fresc sobre la Rússia actual tan descarnat com profund. Hereva dels millors Dostoievski, Txékhov, Tolstoi i Lermontov. Tota la part fosca del cor humà al descobert. Entendridora. Molt recomanable.

W. B. Yeats, Irlanda indòmita (Edicions de 1984). Josep M. Jaumà ha traduït 150 poemes d´un dels grans de la literatura irlandesa, i ens dóna en un català senzill, dur i feréstec la força convulsiva d´aquest poeta celta, oracular, romàntic, simbòlic, que ens transmet sabers vells, obscurs i pregons amb l´energia d´un aede clàssic. Poesia torrencial en què es barregen tant fets històrics com esdeveniments personals, tant personatges reals com inventats tots plens de mil i una cares escrites amb un llenguatge planer i colpidor. Profètic, convuls i delirant amb una música bellament eixordadora.

Sebastià Perelló, Veus al ras (Club Editor). Una capsa de ressonàncies, una veu que no s´atura de parlar en un desmonòleg vertiginós i encisador i amb primfilada exactesa de la relació d´amor entre una dona i un home. Novel·la d´amor contada amb paraules alades per una esperadora filadora com les grans dames de la literatura, Penèlope, Aracne, Ariadna. Una dona del fil que desenfila escrivint una troca dins el laberint que la dona i l´home han creat, el laberint de la relació entre la dona i l´home, un territori entre el sadomasoquisme i la solitud més extrema, el territori de l´amor més viu, més cert, més difícil, més vertader. Tota una mala fi de poètiques de la veu humana fan música en dos-centes planes que no s´aturen de cantar i contar amb erotisme dels creadors ardents i encisadors. Molt recomanable.

Marina Espasa, El dia del cérvol (L´Altra Editorial). L´Espasa és una gran imaginadora de realitats literàries que t´agafen, et duen allà on no esperaves i et fan veure coses que mai no hauries ni imaginat. Aquí la Minerva, una nit, quan surt d´un concert a l´Heliogàbal descobreix que Barcelona està tota plena de cérvols per totes bandes: al carrer, a les camisetes, als anuncis, als grafits. Només podrà entendre el risc d´aquest fet després d´un viatge a Suècia amb el seu amic Ricard, on també descobrirà veritats fortes sobre l´amor, la felicitat i el temps circular, tema de la seva tesi. Una novel·la entretinguda que et fa pensar.

James Salter, L´última nit (L´Altra Editorial). Un llibre sensacional per un mestre de la narrativa nord-americana. Un home que toca temes tan d´ara mateix com l´amor i el desamor, la incomunicació, la solitud, la passió, l´engany, amb una ploma aguda i esmolada per descobrir davall els convencionalismes de moltes parelles un món de foscors i desenganys que fa feredat. És emocionant, és encantador, és sublim. És molt recomanable.

I per acabar recordau que aquest cronista té un llibre d´OLNIS (Objectes Literaris No Identificats) també al Born, Trèmolo (Empúries), i que us el dedicarà amb gust, i dibuix, el dia 30 de maig de 2016 a les 20 hores a la caseta de la llibreria Embat. Us hi esper!

Compartir el artículo

stats