Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Firem llibres

Araceli Segarra escala muntanyes. Atresora experiències esportives i humanitàries de les quals n´ha fet un aprenentatge d´esforç, tenacitat i intel·ligència que difon en conferències i llibres

Araceli Segarra, amb el seu llibre per als al·lots.

Dibuixa i escriu. Publica ara a l´editorial Alpina -tots els muntanyers n´usam els mapes- La Tina al Mont Jaya. El mirador dels estels, un relat de la sèrie amb què vol acostar els infants a les muntanyes més altes de cada continent, i mostrar des d´una perspectiva ecològica i solidària la bellesa del planeta i la intensitat de l´alpinisme, i en aquest cas, també els fenòmens del firmament visible. Tant el text com les il·lustracions són clars, expressius, simpàtics i sincers.

L´escriptora i mestra Lola Casas i el conegut meteoròleg Alfred R. Picó s´alien per regalar-nos un recull d´informacions objectives i pràctiques sobre termes meteorològics (Al cel cabretes...), amb un fecund acompanyament de poemes, contarelles i refranys populars, i de les potents, fresques i divertides il·lustracions de Mercè Galí, alhora caricaturesques i significatives. El lector infantil aprendrà què és un huracà, l´arc de Sant Martí, la rosada o els niguls. Bon àlbum de Barcanova.

Gemma Lienas, veterana autora de llibres per a infants i joves, demostra un pic més el seu gran saber literari en el relat Qui m´ha robat les plomes? (Animallibres), aventura domèstica amb aucells preocupats, altres animals de granja col·laboradors, una nina inquisitiva, Carlota, i el seu moix, principal sospitós d´uns furts de plomes. Narració ben trenada, que naturalment acaba de forma justa i feliç. Contribueixen molt al to bonhomiós del text les il·lustracions, abundants i colorides, de Sebastià Serra.

Qui això redacta és un fanàtic de Chris Riddell, periodista gràfic, i escriptor i il·lustrador de primera línia en la literatura infantil i juvenil britànica actual. Sovint mira els nombrosos videos que Riddell penja al Youtube, per mostrar com dibuixa i quins llibres publica. Ada Goth és un dels seus més coneguts personatges. Una joveneta intel·ligent, sensible, que viu en un palau d´aparença gòtica, amb fantasmes, criatures estranyes, majordom sinistre, ratolins savis... L´Ada Goth i el concurs estrambòtic és la tercera aventura de la sèrie. El text, d´intriga, conté moltes referències a la literatura anglesa. Les il·lustracions són singulars, alhora descriptives i fantasioses, de línies fines, en blanc i negre, adients als entorns sovint tenebrosos on l´acció es desenvolupa. Amistat, sensibilitat, afecte per la diversitat i per l´estranyesa són alguns dels valors que hom obté d´aquesta lectura entretengudíssima, molt ben presentada per Cruïlla.

El drac de gel (Bromera) és una aventura amb espases i dracs en un món sobtadament glaçat que ens recorda al Reialme del Nord de la saga Cançó de gel i foc, que ha donat existència a la famosa sèrie de televisió Joc de trons. Obvi: l´autor és el mateix George R. R. Martin. Tapa dura, magnífiques il·lustracions de Luis Royo, quasi de còmic d´espasa i bruixeria, text no excessivament llarg, amb dinamisme, i alhora emocionalment intens. La protagonista, Adara, farà un aprenentatge sever des de la tendresa i per la violència. Una primavera final li permetrà l´esperança.

I un clàssic del teatre universal: Romeo i Julieta, de William Shakespeare, per als lectors més madurs. L´adaptació del text, de Rosa Navarro, no perd cap potència dramàtica en relació amb l´original i manté l´estructura teatral (facilita la representació o la lectura dramatitzada en l´aula, per exemple). Llegit amb atenció palesa que Shakespeare no és senzill, sinó complex com ho és la nostra pròpia essència humana, amb una permanent lluita entre racionalitat i emocions. Bona iniciativa d´Edebé: posar a l´abast una nova versió d´una obra immortal que agrada sempre. Insinuants il·lustracions, d´Iban Barrenetxea. L´amor venç, com se sap. Però el dol és inevitable.

Compartir el artículo

stats