Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Distància i altres coses

Varietat. És el temps dels àlbums. Les novetats omplen els prestatges en les seccions infantils de les llibreries

Wen Dee Tan.

Vegem-ne uns exemples. Com es diu...?, d´Anna Kövecses, és un diccionari útil per a un primer aprenentatge del vocabulari anglès més familiar. Una ratolineta repta el petit lector a trobar-la entre els diferents objectes i conceptes que cada pàgina mostra, des dels nombres als colors, des de les estacions de l´any als animals marins, des de les eines més corrents a les accions més quotidianes. Dibuixos clars, simpàtics, tendres. Destaca, per mor d´ells i al nostre parer, d´entre els molts d´altres llibres destinats a afavorir els coneixements dels infants.

El relat A 7.500 quilòmetres de distància, de Núria Homs i dibuixos de Gustavo Roldán, proposa narrativament una situació de contrast, que es resol en la distància gràcies a la facilitat de les comunicacions actuals via xarxa global. Una distància física molt gran: de Barcelona a Nova Delhi. I gran distància econòmica i domèstica la que separa els protagonistes: d´una banda, un ric maharajà posseïdor d´un palau immens, i de l´altra, una modesta família occidental, amb poc, molt poc espai disponible. Entremig, elefants i cucs de seda, i una família que necessita un lloc on romandre temporalment. Divertit producte literari de la narradora, ben complementat per l´il·lustrador, que usa el blanc i negre, i només unes taques de color groc, verd i vermell per donar vida i gràcia als ninots en les pàgines. Un encert.

Ja hem parlat aquí en alguna ocasió de Rocio Bonilla i les seves històries i il·lustracions. Acompanya ara l´agradable text d´Eulàlia Canal en Els fantasmes no truquen a la porta. Un ós, una marmota, un ànec i altres animals del bosc viuen situacions en les que , al final, predomina el valor expansiu de l´amistat. El text és, com diem, entenedor, i les làmines vistoses, colorides, i interpreten molt bé les diferents emocions que els protagonistes desenvolupen. Gelosia, simpatia, recel, preocupació pels altres, confiança... Molt bones les pàgines en les que els amics contemplen el cel a través del fullam dels arbres. Estimulen a provar-ne la sensació.

Finalment, Lili, de Wen Dee Tan, exposa que una diferència pròpia d´alguna persona pot ser en realitat, i per extravagant que pugui semblar, un complement per a tots nosaltres. Dibuix aparentment esquemàtic, esborranyat amb traça fluïda a llapis, amb una -literalment- flamarada de roig en els cabells de la protagonista, que vessa generositat i sentiments positius, malgrat el rebuig que hom li manifesta injustament. Un bon àlbum per mirar i remirar que ens permet l´evocació de necessàries impressions emocionals.

NÚRIA HOMS

A 7.500 quilòmetres de distància

Il·lustracions de Gustavo Roldán

EDEBÉ, 32 PÀGINES, 7,70 €

WEN DEE TAN

Lili

Traducció de Jordi Martín Lloret

BABULINKA, 26 PÀGINES, 14,96 €

ANNA KÖVECSES

Com es diu...?

CRUÏLLA, 80

PÀGINES, 12,90 €

EULÀLIA CANAL

Els fantasmes no truquen a la porta

Il·lustracions de Rocio Bonilla

ANIMALLIBRES, 40 PÀGINES, 15,95 €

Compartir el artículo

stats