Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Setmana del Llibre en Català

Un tast de novetats

Un tast de novetats

Com cada any, la narrativa és el gènere protagonista de la Setmana del Llibre en Català. I la narrativa de caire històric arrasa en les preferències dels lectors. Aquest és el cas de Abans que el teu record torni cendra, la sorpresa del moment: la primera novel·la de Maria Escalas, mallorquina resident a Catalunya, ambientada a terres illenques en temps de la República i la Guerra Civil.

Amb Vae Victus, Albert Sánchez Piñol continua les aventures dels personatges de Victus, el seu èxit precedent, situat a la Guerra de Successió del XVIII. També s´ambienten segles enrere La venjança del lliri de Maria Antònia Perelló Femenia, l´obra guanyadora del Premi Ciutat de Manacor de narrativa (l´entorn noble de Palma al segle XVI) i L´estrella dels vents, una història per a tota la família de Iolanda Bonet, amb il·lustracions de Gabriel Lisowski, inspirada en la família Cresques, cartògrafs jueus de l´Edat Mitjana.

El geògraf i articulista Climent Picornell s´acosta a un entorn rural mallorquí de cada vegada més allunyat de la seva imatge tradicional amb els quaranta relats que integren la seva Mallorca profunda?, mentre que Biel Mesquida uneix narracions i reflexions sobre l´ofici literari a Trèmolo. Lucia Pietrelli ha estat guanyadora del Premi Joanot Martorell amb Cadenes, història d´un triangle que es situa entre la novel·la negra i la de caire psicològic, i Antoni Serra recupera Espurnes de sang, una de les narracions protagonitzades pel seu detectiu privat Celso Mosqueiro.

En matèria de poesia, també ens arriba distingit amb un guardó (el Premi Miquel de Palol) el recull de Ponç Pons Camp de Bard, que combina els seus referents a l´entorn rural de Menorca amb homenatges a Camus, Van Gogh, Julie Christie i altres personalitats de la cultura. Valentí Puig ens ha lliurat un nou volum dels seus dietaris, Dones que dormen, ambientat entre els anys 1986 i 1990.

El llibre pràctic situa com un dels seus suggeriments amb més bona acollida 20 rutes en família per Mallorca, a on el periodista Joan Carles Palos ens aporta uns quants passeigs per la Serra de Tramuntana que podem gaudir amb el nostres fills, o nets. L´expert en cultura tradicional Felip Munar i Munar realitza un recorregut per tots els aspectes relacionats amb el raïm i el veremar a Vi i cultura popular: la història, la literatura, les gloses... Per la seva banda, Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca, ens ofereix un viatge per la Rebosteria tradicional de Mallorca a través dels segles i de les diverses cultures que hi han viscut.

En aquest Any Ramon Llull o set-cents aniversari de la mort del filòsof mallorquí, són multitud les reedicions de la seva voluminosa producció, o bé els estudis en torn a la seva vida i obra. Entre tant de material, dos suggeriments: la nova edició dels seu clàssic Llibre de les bèsties, en versió de Miquel Desclot acarada amb la versió original i amb il·lustracions de Perico Pastor, i la biografia i síntesi del seu pensament Ramon Llull, el viatger de la paraula, la autora de la qual, Maribel Ripoll, és, al mateix temps, comissària d´aquesta commemoració a les Balears.

Compartir el artículo

stats