Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Contrast

Les dues lectures que proposam avui són molt distintes. Ambdues estan, no obstant, molt ben editades. Ens agrada el llibre de tapa dura, de bon paper, de lletra clara, de disseny no improvisat

´The Borrowers´, adaptació al cinema de la novel·la de Mary Norton.

Donem els títols, ja: Los incursores, de Mary Norton, i En Mattia i l´avi, de Roberto Piumini. El primer és un clàssic. El segon podria arribar a ser-ho. Els dos ofereixen al lector sensibilitat, intel·ligència i narració acurada. Qualitat. Los incursores ens parla dels éssers menuts, coneguts en totes les cultures sedentàries. Éssers menuts que mai no podem veure, però, que intuïm sempre molt a prop en les nostres cases; són els essers que ens oculten una agulla tancadora que havíem dipositat en la tauleta de nit, un tros de goma d´esborrar que ara hem de menester i que creiem recordar que la teníem just aquí, en la taula de dibuix, un tros de galleta d´Inca que ens pensàvem haver deixat sobre la taula de la cuina mentre que fèiem un glop d´aigua, un anell, la virolla d´un bolígraf, un tap de suro... Sentim de vegades fressa, ens pensam haver vist un moviment o percebem que el moix o la cussa de ca-nostra estan inquiets i ens pensam que han vist una cucamolla o un ratolí darrera del congelador o del rellotge de paret.

Els incursors són personatges que habiten amb discreció els enforanys inaccessibles de les cases, deambulen sigil·losament per passadissos secrets de darrera les parets i s´enfilen, si escau, per cortines per assolir, en una escalada molt arriscada, la lleixa de la xemenèia per furtar-nos uns mixtos... Qualsevol cosa els pot ser útil: una clovella d´anou o de musclo, un didal -quants de didals es perden!-, un agulla de cap blanc, una filassa d´estora, un carbó... No són nanets ni elfs ni hobbits; són humans? D´una altra casta, sens dubte. La família que formen el prudent i hàbil Pod, la poruga i alhora resoluta Homily i la molt coratjosa Arriety és una família entranyable. I ho és el bravíssim Spiller, capaç de caçar un ratolí amb una sageta. Bellíssim relat, ple de bon humor, de molt amable humor, i de tendresa, i també de diàlegs vius, i de decisions que animen a resoldre dificultats i a superar entrebancs. Que una editorial hagi volgut reeditar les seves aventures és d´agrair.

El relat de Roberto Piumini, En Mattia i l´avi, és totalment distint: aquí la tendresa es manifesta en una situació de dòl i de pèrdua. Un avi és mor. Un net ho percep, al final tan lúcidament, mentre que els adults ja n´han fet, de la mort, un trànsit rutinari. El conte ens mostra com la complicitat entre un padrí vell i un nin és sòlida, és necessària, és inopinadament important per al creixement emocional d´un infant. No sabem si qualificar certs passatges de la narració com a surrealistes. Potser, onírics. Sens dubte, emotius. Poc a poc, en una estranya passejada compartida, Mattia aprèn que hi ha un acabament i un comiat, fins i tot d´allò i d´aquells que més pots estimar. I que són irrenunciables i que són experiències que cal viure i acceptar i que, és clar, són males de comprendre. Hi pot haver mentretant un cavall o un tropell de pirates o un tresor enterrat en un arenal. L´avi que se´n va i tu sou una sola cosa: un acte d´amor entre generacions. Dos llibres francament preciosos. I molt ben escrits (i traduïts) i, per tant, recomanables per a bons lectors. Enhorabona Blackie Books i enhorabona Viena. Excel·lent feina!

MARY NORTON

Los incursores

Traducció de Héctor Silva Míguez

BLACKIE BOOKS, 344 PÁGINAS, 21 €

ROBERTO PIUMINI

En Mattia i l´avi

Traducció de Josep M. Pinto

VIENA, 104 PÀGINES, 16 €

Compartir el artículo

stats