Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Colors, fils i aventures

Il·lustració de Rocio Bonilla.

El lleó i el ratolí és un conte feliç, divertit. Un àlbum de Nahta Nój, il·lustrador, amb textos de Jenny Broom, per a lectors molt petits. No cal que coneguin encara l´escriptura; el llibre és fàcil de seguir si un adult guia l´infant mentre que el mira. Pàgines amples, textos brevíssims, argument simple i tancat en ell mateix, però, com si es tractàs d´una faula clàssica d´animals exemplars, obert a crear altres relats. Dibuixos grans, amb molt de color. L´edició compta amb un disseny que augmenta la curiositat de la lectura: forats retallats en algunes pàgines que simulen ulls, corol·les de flors, petjades d´humans, els nusos d´una xarxa traïdora... Com és possible l´amistat entre un lleó, el rei de la selva, i un ratolí, el més petit i insignificant dels seus súbdits? De resoldre la qüestió tracta l´aventura.

Segona passa: De quin color és un petó? és la pregunta que fa Rocio Bonilla en la boca i la gesticulació simpàtica i hiperactiva de Minimoni, una nina curiosa i intel·ligent d´ulls que comuniquen afecte i que delaten interès per tot allò que fa i que veu al seu entorn. Minimoni repassa colors -el vermell, el blau, el groc, el marró... -i els associa amb sensacions, amb percepcions, amb emocions. Comprèn que el blau és fred, però que el blau de la mar suggereix belles experiències. Intueix que el groc pot ser un dels colors de la mel i de les besades (Minimoni l´associa a la dolçor), però sap també que la mel la fan abelles molt geloses. El negre li fa por, és el color de la fosca i dels monstres que hi habiten, però, li agraden les ovelles... negres. Refusa el rosa tradicionalment lligat a tòpics femenins desmodats, i el gris que representa la contaminació ambiental. Crítica i llesta, Minimoni aprendrà a la fi que les besades són de colors especials. Ho aprendrà d´un gest també dibuixat tendrament per l´autora. El text és entenedor i realista; respon a l´edat de la protagonista i dels seus lectors potencials. El dibuix és graciós i de bona tècnica, dinàmic i expressiu. L´edició de l´àlbum és clara, neta.

Tercera passa: quan el lector principiant ja és capaç d´acarar per ell mateix un text més llarg i més complex, el de Ricardo Alcántara, complementat en aquest cas per les il·lustracions de Rebeca Luciani, molt colorides i intenses (amb un record, per ventura, de Frida Kahlo?). Alcántara és un dels més veterans escriptors de llibres per a infants i joves, reconegut i premiat, savi i fener, de producció molt encertada sempre. En Fils i tisores, el lector hi trobarà sentiments nous i no sempre agradables: la por, la sensació d´abandó, de solitud, el desconcert derivat d´una situació esdevinguda inesperadament i dramàtica. Raquel és la protagonista, callada, poruga i trista. Aprèn. La seva mare és modista. També aprèn. Els fils seran una metàfora. En les àraules de l´escriptor i en els traços de la il·lustradora hi ha molt de sentiment, molta de tendresa, molta comprensió.

NAHTA NÓJ

El lleó i el ratolí

Textos de Jenny Broom

CRUÏLLA, 36 PÀGINES, 14 €

RICARDO ALCÁNTARA

Fils i tisores

Il·lustracions de Rebeca Luciani

ANIMALLIBRES, 64 PÀGINES, 8,75 €

ROCIO BONILLA

De quin color és un petó?

ANIMALLIBRES, 32 PÀGINES, 16 €

Compartir el artículo

stats