Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Narrativa

El poder terapèutic de la filosofia

Elvira Cambrils mostra la història d´un viatge de llibertat personal

Elvira Cambrils. Información

Tot el que tinc per ballar amb tu, la darrera novel·la d´Elvira Cambrils (Pego, 1955), és la historia d´un viatge cap a l´assumpció de l´harmonia vital i de la llibertat personal a trav´ws de la recerca de la felicitat. La protagonista, una dona que frega la cinquantena d´anys, marcada pel fracàs matrimonial i pel pes d´una mare malalta, desembarca a l´illa grega de Serifos amb la intenció de fer unes vacances curtes. Tanmateix l´entorn paradisíac i l´amabilitat amb que l´acullen els habitants de l´illa faran que l´estada s´allargue i que els mesos a Serifos esdevinguen per a Felicitat, que així es diu la protagonista, l´esperó indispensable per acceptar els propis sentiments i deixar enrere el llast d´un passat ben poc satisfactori.

L´estructura de la novel·la es fonamenta en tres eixos: la narració del viatge, que articula al mateix temps, per una part, un diari íntim ple de referències a les experiències vitals i als fracassos personals que l´han portada a l´illa; i per una altra, un epistolari, en la més pura línia de la cultura clàssica, que la protagonista manté amb la neboda, i que determinarà el seu futur a traves de les reflexions sobre els temes principals de la novel·la: l´amor, l´amistat, la maternitat, el treball i, en definitiva, la felicitat.

Amb una gran sensualitat i un magnífic domini del llenguatge, Elvira Cambrils crea, a més, una galeria de personatges molt ben bastits, que, a partir del mite de Danae i Perseu acompanyaran Felicitat cap a la seua renaixença i li donaran una nova visió no solament de les relacions humanes, sinó també de la vida i, sobretot, de la mort.

En definitiva, Tot el que tinc per ballar amb tu és una obra esplèndidament construïda sobre tres pilars fonamentals: mitologia, filosofia i imaginari de l´autora. Així, juntament amb personatges de la novel·la, trobem els personatges de les histories mitològiques que els protagonistes es conten els uns als altres; i sobretot en la part epistolar, Elvira Cambrils ens redescobreix les teories d´Aristòtil, Plató, Spinoza o Nietzsche com a puntals per a la superació personal.

Compartir el artículo

stats